Vrouwenkoor Venrode Voices viert zijn 65-jarig jubileum.
Vrouwenkoor Venrode Voices viert zijn 65-jarig jubileum. Foto: Rita Kuenen Fotografie

Jubileum Venrode Voices

Venray | Vrouwenkoor Venrode Voices bestaat 65 jaar en viert dat met een concert in kerstsfeer en in Passion-stijl. Peel en Maas nam een kijkje bij de voorbereidingen.


Met het verstrijken van de dag worden ook de stemmen in de aula van basisschool De Keg ouder. Waar ’s ochtends de kinderstemmen klinken, komt het vocaal geluid nu van de sopranen en alten van vrouwenkoor Venrode Voices. Zoals elke woensdagavond repeteert het Venrayse koor in de school in Veltum. Dit keer bereiden de zangeressen zich voor op een bijzonder evenement, op een bijzondere locatie.


Hedendaags kerstverhaal

Koorvoorzitter Irma Goldenbeld en penningmeester Gerda Meeuwsen schuiven in de pauze aan voor een toelichting. In de stilte van een leeg klaslokaal vertellen ze. “We vieren dit jaar ons 65-jarig jubileum”, trapt Goldenbeld af. “En dat willen we vieren met een kerstconcert.” Niet zomaar een kerstconcert, blijkt als ze verder vertelt: “Een oud-lid van het koor heeft het kerstverhaal hertaald naar een hedendaagse vertelling. In 2022 hebben we bijvoorbeeld geen volkstelling, maar wel andere problemen waarmee jonge ouders te maken hebben. Het verhaal wordt verteld en afgewisseld met blokjes zang en muziek. Niet alleen kerstliederen, maar vooral nummers die de sfeer van hoop en positiviteit uitstralen. Maar er wordt nog steeds een baby geboren.”

Voor de zang zorgen uiteraard de koorleden zelf, voor de gelegenheid ondersteund door een groepje oud-leden die voor de jubileumuitvoering terugkeerden in de schoot van Venrode Voices. Het krijgt verder in een aantal nummers hulp van musicalster Renee van Wegberg. Zij zingt een viertal Nederlandstalige liedjes, waaronder het door Stef Bos geschreven ‘Door de wind’. “En het publiek kan een aantal nummers meezingen.” De instrumentale begeleiding is in de vertrouwde handen van dirigent, orkestleider en arrangeur Max Smeets en zijn orkest Maxemillecorde. De Limburger is al bijna een kwart eeuw aan het koor verbonden.

Venrode Voices stortte zich de afgelopen decennia een aantal keren succesvol op de uitvoering van musical. Het begon in 2007 met Jesus Christ Superstar, in 2012 volgde Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en in 2107 voltooide het koor de musicaltrilogie met een uitvoering van Hair. Met het jubileumconcert onderbreekt het koor deze reeks. Venrode Voices koos ook voor andere locatie. De vertrouwde schouwburg is voor deze gelegenheid verruild voor de Grote Kerk. “Een bewust keuze”, aldus Gerda Meeuwsen. Vanwege de thematiek, de sfeer. De kerk is een logische plek voor een kerstconcert, vinden de twee koorbestuurders. Gelukkig dacht deken Ed Smeets daar hetzelfde over. “Van de deken kregen we alle medewerking”, zegt Irma.


Glühwein

En dus gaan vrijdag 23 december de deuren van de Grote Kerk open voor een mooi warm jubileumconcert in kerstsfeer. Het concert begint om 20.00 uur en na afloop is het nog even naborrelen met een Glühweintje -met dank aan sponsor PLUS Van Dijck. Kaartjes kosten 9,50 euro en zijn nu al verkrijgbaar via de website van het koor www.venrodevoices.nl.

De pauze van de repetitie zit er inmiddels op. Tijd voor de dames om hun plekken in het koor weer in te nemen. Dirigent Max Smeets zit en staat weer achter zijn keyboard en geeft aanwijzingen over de plaats waar de koorleden op en voor het altaar moeten staan. Het koor oefent ook de choreografie en gooit er in beweging het themanummer van het concert uit: een swingend ‘Step into Christmas'.

Afbeelding