Mogelijk onderzoek naar aardwarmte bij Ysselsteyn

VENRAY | Ysselsteyn is in beeld als zoekgebied voor het opsporen van aardwarmte. Onder de naam Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN) werd de ondergrond in dit gebied al eerder onderzocht. Om de mogelijkheden van aardwarmte als duurzame energiebron nog beter te onderzoeken, is een proefboring nodig.


Door onze redactie


Het gehele zoekgebied ligt op de Brabants-Limburgse provinciegrens met de gemeenten Deurne, Gemert-Bakel en Venray, en dan specifiek Ysselsteyn. Dit gebied is zo interessant omdat hier meerdere aardlagen aanwezig zijn, waaruit aardwarmte kan worden gewonnen. De boringen moeten niet alleen zoveel mogelijk informatie over de ondergrond opleveren, maar ook inpasbaar zijn in het landschap. Daarbij kijkt SCAN bijvoorbeeld naar bereikbaarheid, afstand tot bebouwing en zo min mogelijk hinder voor omwonenden. Burgemeester en wethouders van Venray stemmen in met de proefboringen.

Een deel van het SCAN-programma, waaraan ook Energie Beheer Nederland en onderzoeksbureau TNO meewerken, bestaat uit het uitvoeren van een aantal ‘wetenschappelijke’ boringen met als doel het verzamelen van data. Die zijn een belangrijke aanvulling op de kennis die nu al verzameld wordt met het seismisch onderzoek en het herbewerken van data. Zo wordt een beter beeld geschetst van de ondergrond voor de toekomstige toepassing van aardwarmte dat een vervanging kan zijn van aardgas. Het college geeft aan dat voor Venray op korte termijn geen mogelijkheden zijn voor het gebruik van aardwarmte voor de verwarming van gebouwen. De resultaten van de mogelijke boring leveren ook informatie op voor drukbevolkte gebieden, zoals Nijmegen en Utrecht, waar aardwarmte wel een betere mogelijkheid is. 

Dat bij Venray een zoekgebied is aangewezen, betekent nog niet dat in dit gebied ook een boring gaat plaatsvinden. De komende maanden kijkt SCAN samen met de gemeenten naar de haalbaarheid en geschikte locatie voor een boring. Deze locatie ligt bij voorkeur niet in een gebied met dichte bebouwing. SCAN, dat sinds 2019 de Nederlandse ondergrond onderzoekt, houdt rekening met veiligheid, water, natuur en archeologische en landschappelijke waarden. Het boren zelf duurt enkele weken, de werkzaamheden hieromheen vergen ongeveer zes maanden. Na afronding van de boorwerkzaamheden en metingen wordt de boorput afgedicht, alle installaties weer verwijderd en wordt de locatie teruggebracht in de originele staat. 

Onderzoeksgebieden in Nederland liggen bij Amstelland, Utrecht, West-Brabant, Oss, Ede-Veenendaal, Haarlem-Amsterdam West en Deurne-Venray. Meer informatie op www.allesoveraardwarmte.nl of www.scanaardwarmte.nl en klik dan op Nieuws voor het bericht over het zoekgebied in Venray.