Omgevingsdialoog

Samenwerking: 'Zet een onafhankelijk gespreksleider in' 

VENRAY | De richtlijnen voor een goede omgevingsdialoog in de gemeente Venray, liggen er. Drie jaar geleden liet het gemeentebestuur weten dat zo'n gesprek tussen initiatiefnemers en buurtbewoners, in geval van een bestemmingsplanwijziging, voortaan verplichte kost is. Dat blijft zo, ook nu de nieuwe spelregels er liggen. 


Door Henk Baltussen 


De richtlijnen zijn in tweeën gesplitst: wat mag de buurt verwachten, wat mag de initiatiefnemer verwachten? Mocht het dan toch misgaan, dan kan de gemeente Venray alsnog inspringen. In de afgelopen jaren botsten de twee partijen bij een omgevingsdialoog nogal eens. Vaak had het ermee te maken dat de initiatiefnemer op voorhand veel meer informatie had dan de omwonenden, die vaak summier afwisten van plannen. Die informatieachterstand zette weleens kwaad bloed bij de buurt. En wanneer start je als initiatiefnemer een omgevingsdialoog?


Onafhankelijk

Het is vaak of te vroeg of te laat. In beide gevallen steekt wrevel de kop op, wat een goede dialoog in de weg staat. Een onafhankelijk persoon die tijdens het gesprek tussen de twee partijen staat, wordt soms node gemist. In het dialoogverslag misten omwonenden soms essentiële opmerkingen. Daarbij is het vaak de vraag of een omgevingsdialoog wel juist is verlopen, was de informatie-uitwisseling wel voldoende? Voorbeelden van dialogen die slecht of niet naar wens verliepen: het zonnepark van Kronos in Smakt, een zonneweide bij Castenray, renovatie van natuurbegraafplaats Weverslo, een windmolenpark in oostelijk Venray, mestverwerking aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn, nieuwe huisvesting voor arbeidsmigranten bij P. v. Osch Groenteproducties in Leunen.

In de nieuwe handreiking staat dat de omgevingsdialoog ruim voor de startfase van het project wordt gehouden, ruim voordat de gemeente een besluit neemt over de plannen. Zo kan de initiatiefnemer eventueel plannen aanpassen. Maar een plannenmaker is niet verplicht alle wensen mee te nemen. Wel moet hij uitleggen waarom hij ze wel of niet meeneemt in zijn plan. Verder zijn er verschillende soorten dialogen mogelijk. Dat ligt aan de omvang van een project, digitaal het gesprek voeren kan soms ook, evenals een-op-een- of groepsgesprekken. 


Dichttimmeren

De commissie Wonen reageerde vorige week op de handreiking. Venray Lokaal: 'Goed dat het er nu ligt'. D66: 'Initiatiefnemer krijgt nu te veel ruimte, bewoners niet. Zij moeten meer tijd en ruimte hebben'. Samenwerking Venray: 'Zet een onafhankelijk gespreksleider in. Dialoog start vaak ongelijk, omdat initiatiefnemer alles weet, de buurt vaak niets'. 


VVD: 'Het is lastig de omgevingsdialoog te waarderen, maar het is wel de crux van de Omgevingswet'. PvdA: 'Dialoog helemaal dichttimmeren met regels kan niet. Dat moet zich ontwikkelen'. SP: 'Laat iemand anders de omgevingsdialoog afvinken. Niet zelden zei de initiatiefnemer dat het gesprek was geweest, terwijl de buurt niets wist'. GroenLinks: 'Wat is zorgvuldig als er sprake is van ongelijke machtsverhoudingen?'

Hoe dan ook, het gemeentebestuur beoordeelt uiteindelijk of de omgevingsdialoog zorgvuldig is gevoerd en of een project doorgaat. Omwonenden blijven altijd de mogelijkheid behouden een zienswijze of bezwaarschrift in te dienen. De gemeenteraad besluit op dinsdag 13 december over de nieuwe handleiding van de omgevingsdialoog.