Een wedstrijd van SV Venray in 1985 trok veel bekijks.
Een wedstrijd van SV Venray in 1985 trok veel bekijks. Foto: RooyNet

De bal is rond

Venray | Er is al veel over gezegd en geschreven; is het toewijzen van het WK-toernooi gekocht? Moet het wel in een niet-minnend voetballand gespeeld worden? Zijn de arbeidsomstandigheden niet dusdanig overschreden dat we er niet moeten gaan spelen of niet kijken naar het toernooi. Voor geld is blijkbaar veel te koop en de FIFA is gevoelig voor dat geld.


Intussen is de aftrap genomen in Qatar en heeft Nederland de eerste wedstrijd al gespeeld. Op papier leek het een makkelijke wedstrijd, kat in het bakje. Maar voetballen in Qatar blijkt voor menig gerenommeerde ploeg toch wat lastiger te zijn. De wedstrijd Senegal - Nederland werd met moeite gewonnen, voor de supporters was het afzien.

Nu is het in Qatar bloedheet dus daar zou het om de keukenkampioenschappen kunnen gaan omdat je als speler regelmatig het kookpunt nadert maar ben gerust; het stadion wordt met airconditioners gekoeld, het moet niet gekker worden. In Qatar gaat het om een wereldkampioenschap. Hier in Nederland en andere landen piekeren we ons suf hoe we zo zuinig mogelijk met energie kunnen omgaan en daar in de zandbak worden alle stadions gekoeld, LHBTI-uitingen zijn strikt verboden en alcoholgebruik in het stadion is niet toegestaan.

Waar zijn we in hemelsnaam mee bezig? Als je het zo bekijkt is het een verademing om naar een leuke pot voetbal te kijken van SV Venray. Er speelden in Qatar helaas geen spelers uit Venray mee maar SV Venray kan er ook wat van, en laten we eerlijk zijn: willen we als Venray in de competitie van De Keukenkampioen zitten? Als je niet beter wist zou deze titel eerder doen vermoeden dat het om een kookwedstrijd gaat. En, bestaat er ook zoiets als een bijkeuken-competitie? Trouwens, door de jaren heen is er binnen het voetbal ook behoorlijk wat veranderd. Bijvoorbeeld het aantal scheidsrechters. Langzaamaan loopt dat aantal op richting de elf personen inclusief VAR. Toch bijzonder dat bij een minstens zo intensieve contactsport als rugby de scheidsrechter in zijn beslissingen onomstreden is, bij voetbal ontstaat bij veel beslissingen een uitgebreide discussie, óók in Qatar. Voetbal is een belevingssport heet het dan maar welke sport is geen belevingssport? Deze foto is gemaakt in 1985, het waren toen rustigere tijden en het publiek staat werkelijk op de banken (er waren geen zitplaatsen). Dát is pas genieten. Wat je ook van dit WK vindt; de bal is rond en aan alles komt een end. Het wordt vanzelf Kerstmis……. heet het dan. Hoe ver zouden "we” komen?

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.