Frans Voermans presenteert Mijn levensverhaal.
Frans Voermans presenteert Mijn levensverhaal. Foto: eigen foto

'Uren tussen de meubels'

Boxmeer-Leunen| Frans Voermans (89) schrijft zijn eigen biografie. Afgelopen week verscheen Mijn levensverhaal, deel twee. Over zijn Boxmeerse periode als ondernemer met een meubelzaak, het verenigingsleven en zijn gezin. Deel drie volgt later.



Een krasse knar is hij. Nog altijd maakt hij elke week tochten op zijn motorfiets. Weliswaar een halfautomaat, maar toch. Bijna de negentig aantikkend kijkt hij terug op zijn leven. Samen met Nelly (82), met wie hij op 26 april 1965 trouwde.


In het eerste deel van zijn drieluik vertelde hij over zijn geboorteplaats Leunen, zijn jeugdjaren en het moment, dat hij Nelly leerde kennen in dansgelegenheid De Prinsenhof in Venray. De periode van 24 juli 1933 – zijn geboortedatum – tot 1963. Over Frans van Nolze Toën.


Ze waren met z’n twaalven thuis op de middelgrote boerderij. Twee zussen en een broer zijn overleden. Legendarisch zijn vooral de motortoertochten van Frans met zijn broers naar binnen- en buitenland. De reizen zijn het hoofdmotto van het afsluitende deel drie dat nog in de maak is, de tijd na 2000 als hij afscheid neemt van de meubelzaak.


Voermans Meubelen vormt de leidraad in zijn werkzame leven. Begonnen thuis op de boerderij als boerenknecht ging hij vervolgens werken bij de boerenbond en in de landbouwvoorlichting. De handel lonkte echter en werd zijn passie.

“Het begon in 1965 als nevenbedrijf naast mijn gewone werk”, vertelt de 89-jarige Boxmerenaar. Dé grote stap zette hij nadat de Hema in het oude gedeelte van de Steenstraat door brand werd verwoest. Hij bouwde er een nieuwe meubelzaak op, die furore maakte. Met drieduizend vierkante meter verkoop vloeroppervlakte, de grootste speciaalzaak in meubels en interieur tussen Eindhoven, Nijmegen en Venlo. “Ik heb heel veel uren in de meubels gestopt, het gezin kwam soms op de tweede plaats.”

Legendarische motortochten van Frans met zijn broers


Na met Nelly korte tijd in Venray te hebben gewoond, verhuisde het jonge stel in 1968 naar de Sasse van IJsseltstraat in Boxmeer. Hier werd gestart in drie aaneengesloten winkels de handel in meubels. Drie kinderen kreeg het paar, de tweeling Ton en Hilde en Jeanette. Het waren mooie tijden. Zoals zijn inzet voor het verenigingsleven in Boxmeer, met name de carnaval, waar Frans als prins van De Geitenbok (in 1988) een grote passie voor had. Als oud-prins is hij nog altijd actief, onder meer tijdens de pronkzitting.

“Ik heb geluk gehad met een sterk lichaam, misschien heb ik dat overgehouden uit mijn jeugd, toen ik zwaar werk moest verrichten op het land”, zegt Frans Voermans over zijn gezondheid. "Het lopen is mijn slechtste punt, dat komt door de spataderen. Maar ik mag dankbaar zijn, want om mij heen van mijn leeftijd zijn er al veel omgevallen."


Frans Voermans schreef het tweede deel van Mijn Levensverhaal helemaal zelf. Hulp kreeg hij van Femke Ronnes-van der Linden, die de vormgeving verzorgde. Het nieuwe boek kost 29,90 euro. Uitgifte is in eigen beheer. Te bestellen via mail fravobo@kpnplanet.nl.