Venray steunt Orange the World

Venray | De gemeente Venray is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren vanaf vrijdag 25 november de schouwburg, de fontein op het Schouwburgplein en de brug bij het Raayland College oranje. Ook het kunstwerk ‘de Poort van Gelijkheid’ op de rotonde Zuidsingel/Leunseweg wordt van 25 november tot 10 december oranje uitgelicht. 


Martin Leenders, wethouder Inclusie, vindt het belangrijk om mee te doen aan deze campagne: “De boodschap achter de internationale campagne heeft alles te maken met respect voor elkaar. Iets waar lokaal de Stichting Respect On zich voor inzet. Vanuit de gemeente kunnen we dit niet genoeg benadrukken.” De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit jaar valt Orange the World samen met het WK voetbal in Qatar. Met als gevolg dat inwoners van Venray de oranje uitgelichte plekken wellicht associëren met het WK. Vanwege de mensenrechtensituatie in Qatar vindt de gemeente het echter niet gepast om hier op die manier aandacht aan te besteden. De locaties worden dus alleen oranje uitgelicht voor Orange the World.

25 november is door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De tussenliggende dagen zijn de wereldwijde ‘16 Dagen van Actie tegen Geweld tegen Vrouwen’. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten en door extra aandacht te besteden aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen en meisjes. De gemeente Venray doet nu voor de vierde keer mee.


Tijdens de Orange the World-campagne wordt iedereen uitgenodigd om onderdeel van de oplossing te worden als medestander in de strijd tegen geweld. Dit kan door het ondertekenen van de #medestanderpledge op orangetheworld.nl. Hiermee geeft de ondertekenaar aan dat hij of zij zich wil inzetten om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. Mensen die medestander zijn, krijgen een speciale nieuwsbrief met allerhande praktische tips over wat je kunt doen in je dagelijks leven om geweld en intimidatie tegen vrouwen te helpen voorkomen en stoppen.