Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

'Gedragsverandering heeft tijd nodig'

Afvalinzameling nog niet probleemloos

Venray | Voor veel inwoners van de gemeente Venray is het een doorn in het oog. Enkele minuten nadat de vuilniswagen is geweest liggen er weer tal van PMD-zakken op straat. Het levert een rommelig straatbeeld op en de vuilniszakken voor plastic-, metalen- en drankverpakkingen trekken ook ongedierte aan. De nieuwe manier van afval inzamelen in Venray, ingevoerd op 1 maart van dit jaar, verloopt nog niet overal even vlekkeloos.


Het probleem is bekend bij de gemeente Venray. "Een belangrijk aspect van de gewijzigde afvalinzameling is de gedragsverandering, die daarmee gepaard moet gaan. Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld", laat een woordvoerder van de gemeente weten. "We kunnen bijvoorbeeld nog zo goed communiceren over het moment waarop afval mag worden aangeboden, maar uiteindelijk zal de inwoner dit moeten oppakken. Dat gedrag laat zich niet altijd gemakkelijk 'sturen'. We hebben er vertrouwen in dat ook in de gemeente Venray de PMD-inzameling in alle wijken op orde komt, zoals in vele andere Nederlandse gemeenten dit ook goed verloopt. Overigens gaat het in het overgrote deel van de gemeente Venray wél goed."

De gemeente heeft op verschillende manieren geprobeerd om de invoering van het nieuwe systeem soepeler te laten verlopen. Zo hebben alle inwoners een uitgebreide nieuwsbrief en afvalwijzer ontvangen over het nieuwe beleid. Deze informatie werd ook gedeeld in het Engels, Turks, Pools en Arabisch. "We hebben informatie tevens toegestuurd aan bedrijven in onze gemeente waar veel arbeidsmigranten werken en de nieuwsbrieven zijn behandeld in lessen met statushouders vanuit de bibliotheek en verschillende lokale opleidingsinstituten. In de afvalkalender wordt gewerkt met symbolen die het soort afval duidelijk maken. Via social media en de gemeentepagina hebben we ook veel gecommuniceerd over het afvalbeleid."

Daarnaast zijn op sommige plaatsen extra palen geplaatst met kroonkringen bij de hoogbouw. Zodat inwoners minder overlast ervaren van de wekelijkse PMD-inzameling van deze appartementen. De meldingen over het afval worden gemonitord om te kijken of er op sommige plaatsen meer actie nodig is. Zo is er een brief die boa's in de brievenbus kunnen stoppen in straten waar op verkeerde dagen het PMD-afval buiten staat. "Sinds half september zijn er twee afvalcoaches die wekelijks op pad gaan om de overlast van de PMD-zakken aan te pakken. Ze spreken met bewoners, spreken overtreders aan en brengen verkeerd aangeboden PMD-afval terug naar de inwoners. Op basis daarvan kunnen vervolgens passende oplossingen worden gezocht."


Bij sommige 'hotspots' worden kroonkringen verwijderd omdat deze blijken uit te nodigen om het afval daar al eerder op te hangen. "Daar waar we de kroonringen weghalen, worden de bewoners geïnformeerd waar zij hun PMD-afval kunnen aanbieden in het vervolg. Plekken met meer overlast zijn bijvoorbeeld in het centrum waar weinig ruimte is en op plekken waar sprake is van een combinatie tussen hoogbouw en supermarkten." Inwoners kunnen melding doen via www.afvalinfolijn.nl of via 088 004 63 45 als er overlast is van bijvoorbeeld zakken. Bij de hoogbouw worden zakken alsnog op een later tijdstip opgeruimd indien deze afgekeurd zijn tijdens de inzameling, omdat die zakken anoniemer zijn. "Dat doen we niet bij de grondgebonden woningen. We willen geen verkeerd gedrag belonen. Als het vaak voorkomt op een bepaalde locatie, sturen we de afvalcoaches erop af."

De gemeente is ondanks de problemen tevreden over het verloop van de implementatie. "Natuurlijk verloopt een wijziging van dergelijke omvang nooit helemaal vlekkeloos, maar de resultaten lijken op het eerste gezicht goed te zijn. Er is veel meer GFT+E afval ingezameld, veel minder restafval en er is nog helemaal geen sprake van afkeur van het PMD-afval. Voorheen werd wel 60 tot 80 procent van de vrachten afgekeurd. Het is niet ongebruikelijk dat er bij een grootscheepse wijziging van de afvalinzameling inwoners tijd nodig hebben om te wennen."