Gratis recreatie-cabins voor boeren tijdens transitie

VENRAY | Aan de landbouwtransitie valt niet meer te ontkomen. Daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Maar hoe die tot stand moet komen, is vers twee. Een probleem is hoe de boeren die naar een natuurinclusieve landbouw overschakelen in de overgangsperiode financieel het hoofd boven water kunnen houden. Hide&b heeft daarvoor wat bedacht: zet tijdelijk verblijfsrecreatie in. De gemeente Venray omarmt het idee. 

 
Door onze redactie


Het concept komt erop neer dat boeren die hun bedrijf natuurinclusief willen gaan maken, gratis recreatie-cabins op hun grondgebied plaatsen. Dat doen ze in samenwerking met het Culemborgse bedrijf hide&b, dat de boer verder ontzorgt door de exploitatie en het contact met gasten op zich te nemen. De opbrengsten worden met de boer gedeeld. Alle individuele projecten worden met de boeren, grondeigenaren, betrokkenen ondernemers, omwonenden de gemeente en andere belanghebbenden opgepakt, laten Hide&b en de gemeente Venray weten. De inschatting is dat boeren zo'n tien jaar nodig hebben om voldoende inkomen uit natuur-inclusieve landbouw te genereren. De recreatie-cabins blijven die tien jaar bij de boerderij staan, waar ook nieuwe natuur wordt ontwikkeld. Zo kan de boer in staat worden gesteld de transitie op eigen kracht haalbaar te maken, stellen hide&b en gemeente.

Hide&b zegt alles te regelen, van ontwerp tot vergunning, van plaatsing tot verwijdering en van verhuur tot onderhoud. Alleen heeft het bedrijf voor elke cabin een klein stukje grond nodig. 'Met stijlvolle, duurzame recreatie-cabins zetten we ons tevens in voor meer biodiversiteit in het buitengebied', laten Henkjan Letteboer en Jasper Muller weten. Zij hebben vorige jaar hide&b opgericht. 'Wij geloven dat het verbinden van mens en natuur cruciaal is voor de gezondheid van beide. Met hide&b willen we bijdragen aan het landschap van de toekomst en zoveel mogelijk mensen hiermee verbinden'. 

De houten, moderne cabins worden in een werkplaats opgebouwd en vervolgens met een trailer naar de plek van bestemming gebracht. Daar wordt het gebouwtje, compleet met een houten terrasje, in een oogwenk geplaatst. De cabins (vergelijkbaar met een tiny houses) zijn volgens hide&b duurzaam, zelfvoorzienend en energieneutraal. 

De eerste cabins staan op Landgoed Roggebotstaete, een jong natuurgebied in de Flevopolder. In een reactie laat de gemeente Venray hide&b weten het een 'interessant concept' te vinden. Het past in de omgevingsvisie, maar het zal niet overal in Venray kunnen. Het college: 'Waar het wel past kan het een uitkomst zijn voor de ondernemer'. Meer kan de gemeente Venray nu niet doen. Zodra een boer (ook andere ondernemers in het buitengebied kunnen in aanmerking komen) interesse toont, brengt de gemeente Venray het concept van hide&b ter sprake.