Afbeelding
Foto: Yvonne Jacobs Fotografie

Maryana Galyna Yakhymets

Venray | In deze serie nodigen we nieuwe Nederlanders/Venraynaren uit voor een kop koffie of thee en zijn we nieuwsgierig wat ze van Venray vinden. Deze keer: Maryana Galyna Yakhymets (41) uit Oekraïne.


Maryana en ik zitten in een binnenkort te openen, zoetwaren restaurant genaamd Lou Lou in Venray. Dit restaurant wordt gerund door haar zus Olya Zapzhal, die onlangs als oorlogsvluchtelinge met haar zoon Vitaliy uit de Oekraïne naar Nederland is gekomen. Maryana woont al jaren in Venray en ik ben benieuwd naar haar verhaal.


Maryana: “De liefde heeft mij naar Venray gebracht. Bij het bedrijf van mijn zus Olya in Oekraïne, waar ik werkte, ontmoette ik mijn huidige partner, Piet Classens uit Oirlo. Hij heeft een pluimveebedrijf en zocht samenwerking met een bedrijf uit Oekraïne. Hij kwam op bezoek bij het bedrijf van mijn zus en daar zag ik hem voor het eerst. Ik bezocht hem later in Nederland en in de eerste periode van onze relatie was ik steeds drie maanden in Lviv en drie maanden in Nederland. Pas vijf jaar geleden kreeg ik mijn IND kaart en kan ik definitief in Nederland blijven wonen. Mijn zoon Adam, nu 22, is met mij meegekomen. Hij heeft een uitzendbureau in Nederland en Polen, waar ook zijn neef Vitaliy een baan heeft gevonden. In Nederland ben ik al snel naar Nederlandse les gegaan bij Vrouwencentrum Eva. Daar heb ik een paar vriendinnen leren kennen, waaronder docente Marilou Ramekers, waar ik graag mee op trek. Zo ben ik na ruim tien jaar goed gewend geraakt aan Nederland en de Nederlanders."


Wortels

"Ook al liggen mijn wortels in Oekraïne, nu kies ik ervoor om hier mijn verdere leven op te bouwen. Ik ben voor mijn gevoel al aardig ingeburgerd in Venray. Mijn lievelingsplek is Venray is trouwens het restaurant waar we nu zitten. Heel toevallig ben ik hier vroeger al eens geweest voor een etentje. Ik voelde me toen helemaal thuis. En dat mijn zus hier nu haar restaurant gaat beginnen is weer heel toevallig!"


Parijs van het noorden

"Ik ben geboren en opgegroeid in Lviv, het Parijs van het Noorden. Ik heb daar als model gewerkt en later een vijfjarige opleiding psychologie gedaan. Daar heb ik een aantal jaren mensen met problemen geholpen. Het was wel eens lastig om, nadat ik vijf cliënten gesproken had, hun problemen ’s avonds van me af te zetten. Na dat werk een poos gedaan te hebben was ik toe aan verandering. Eenmaal in Nederland wilde ik graag meer de creatieve kant op. Inmiddels was hier onze zoon Neo geboren en ging mijn aandacht eerst naar hem uit. Nu hij vijf jaar is en in Venray op een Montessorischool zit, heb ik weer meer tijd gekregen om verder te kijken.

Nu mijn zus hier in Venray is komen wonen en haar restaurant zal gaan opstarten, liggen daar nieuwe kansen voor mij.

Mijn zus komt ook uit Lviv. Dit ligt vlak tegen de Poolse grens aan. Zoals je weet is Oekraïne in oorlog met Rusland. Het oorlogsgebied ligt helemaal aan de andere kant van het land. Het is een verschrikkelijke tijd, maar de mensen in Oekraïne zijn heel moedig. Zij maken zich sterk om hun land te verdedigen. Zij gaan nog liever dood dan dat ze zich overgeven aan de Russen. Poetin dacht dat hij ons land in drie dagen zou kunnen veroveren, maar dat is hem niet gelukt. Ik heb in het oorlogsgebied familie wonen en leef erg met hen mee. Ik hoop dat deze oorlog niet lang gaat duren en dat er weer vrede komt. Wat mij is opgevallen dat de Nederlandse mensen zoveel hulp aan Oekraïne geven. Dat vind ik echt geweldig.

Mijn moeder (67) is met mijn zus Olya meegekomen naar Nederland. Voor haar is het best moeilijk om sociale contacten op te bouwen. Zij wil heel graag terug naar Oekraïne, zodra het weer kan. Voorlopig kan zij zich gelukkig nuttig maken in het nieuwe restaurant van mijn zus."


Proefkonijnen

Gedurende het interview verschijnen er allerlei lekkere, gezonde hapjes op tafel. We zijn een beetje proefkonijnen voor de toekomstige gasten. De bijzondere gerechten smaken allemaal heerlijk. Hopelijk worden de administratieve afhandelingen om het restaurant te openen gauw afgerond.

Heb je een spreekwoord of een gezegde dat je met ons wilt delen: "Het leven gaat voort: met liefde voor iedereen."


Kent u iemand die interessant is voor deze rubriek: mail een berichtje naar redactie@peelenmaasvenray.nl.


Foto: Yvonne Jacobs Fotografie.

Afbeelding