'Stop ongelimiteerd binnenhalen van arbeidsmigranten'

VENRAY | Met stoom en kokend water verleende het college afgelopen juli P. v. Osch Groenteproducties aan de Overbroekseweg in Leunen een 'spoedvergunning' om in een illegaal verbouwde loods zo'n honderd arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. GroenLinks bracht deze handelwijze dinsdag ter sprake in de commissie Wonen. "Om duidelijkheid te verkrijgen over dit proces en wat dat betekent voor andere illegale bouwactiviteiten", lichtte GL-fractieleider AndrĂ© van Maarschalkerwaard de bespreeknotitie toe.


Door Henk Baltussen 


CDA-raadslid Guus Reintjes liet weten dat het college keuzes moet maken bij het nemen van besluiten. "We moeten daarbij wat meer door de vingers kijken. Daarom alle lof voor dit college dat in dit geval maatwerk heeft verricht. Want je wil toch dat arbeidsmigranten goed wonen. Er is daar iets neergezet dat aan de strengste Roemer-normen voldoet. Het is suggestief van GroenLinks te denken dat er daar weleens meer kunnen zitten. CDA is tegen schrijnende situaties. Wat wil GroenLinks eigenlijk met dit stuk?"


Nijpend

Van Maarschalkerwaard vond dat Van Osch grenzen opzoekt. "Er zelfs overheen gaat. Daar is in het verleden al vaker gelegaliseerd. Eerder maximaal twintig arbeidsmigranten, later twee keer twintig, toen naar 54 en nu honderd. De situatie zou in juli nijpend zijn omdat arbeidsmigranten onder tropische omstandigheden in caravans woonden. Er zitten meer arbeidsmigranten in Venray in caravans. Wat doe je daar dan mee? Vindt de wethouder dat illegaal bouwen bestraft of beloond moet worden? Hoe kijken de fracties aan tegen belonen van illegale bouwactiviteiten en het uitblijven van actie tegen andere locaties met slechte leefomstandigheden?" 

Venray Lokaal stelde dat sancties voor illegaal bouwen in nieuw beleid thuishoort, en wil weten waar de arbeidsmigranten in Venray allemaal zitten, hoe ze erbij zitten en of dat legaal of illegaal is. Dat wilden meer fracties weten. Wethouder Wim de Schryver gaf aan dat over de Venrayse arbeidsmigranten veel te weinig bekend is.  "Wat we wel weten is dat er nogal wat aan de hand is, dat er nog veel te doen is, dat arbeidsmigranten in soms hele slechte omstandigheden leven. Ook in Venray. Zo nodig grijpen we in. Denk aan camping De Zwaluw in Ysselsteyn. Van Osch is niet het goede voorbeeld. Bouwen zonder vergunning is fout. Maar het voldoet aan de leefnormen. Wat we nu weten is dat er ongeveer zesduizend arbeidsmigranten in Venray zijn. Vijfhonderd daarvan leven op vergunde plekken. We weten dat er ongeveer driehonderd in de wijk Brukske zitten. Maar waar en hoe ze wonen, met z'n hoevelen, dat weten we nog niet precies. We weten ook dat in Castenray en Ysselsteyn onvergunde plekken zijn. Een volledige lijst is er nog niet. Daar wordt aan gewerkt. We treden nu op waar het kan." 


Openbaar

Waar en hoe dan?, wilde Van Maarschalkerwaard weten. "Ik weet niet of ik dit nu hier in het openbaar kan zeggen", aldus De Schryver. "Met de burgemeester is het al besproken." Hij beloofde snel te komen met een lijstje met nu lopende acties. 

D66 vond de actie van het college voor Van Osch begrijpelijk. "Maar goed is het natuurlijk niet", stelde fractieleider Theo Zegers. "Daar hebben we moeite mee. Dit moet ontmoedigd worden. Het zet ook kwaad bloed in de omgeving. Dat is daar nog steeds niet opgelost." Samenwerking Venray-fractieleider Theo Mulders sprak van een 'verkeerde volgorde', en wil dat lijstje hebben met plaatsen waar arbeidsmigranten in Venray zitten. "Aan de Steegse Peelweg zie je de caravans staan. Hoe zit dat daar? Anders huur je maar BenB's of hotels voor ze." VVD, PvdA en SP wachten ook op nadere informatie over de Venrayse arbeidsmigranten. "Het is een roep om duidelijkheid", vond SP-raadslid Elianne Sweelssen. "We weten best wel waar arbeidsmigranten slecht worden gehuisvest. Er wordt nu gemeten met twee maten. Wacht niet tot volgend jaar met het op orde brengen van slechte situaties. Begin er nu aan. En stop met het binnenhalen van bedrijven die met veel arbeidsmigranten werken en ze ongelimiteerd naar hier halen. Zo breng je de samenleving in de problemen."