Theo van Zoest en Tilly van Zoest-Zwanenburg zijn vandaag precies vijftig jaar getrouwd.
Theo van Zoest en Tilly van Zoest-Zwanenburg zijn vandaag precies vijftig jaar getrouwd. Foto: Antoon Jeuken

'Hechte familie is onze trots'

Venray | Theo van Zoest (72) en Tilly van Zoest-Zwanenburg (69) gaven elkaar vandaag precies vijftig jaar geleden het ja-woord. Het gouden huwelijk werd afgelopen weekeinde al gevierd met familie en vrienden in De Witte Hoeve in Venray. Het echtpaar uit Venray trouwde in 1972 voor de wet en een jaar later pas in de kerk. "We mochten na het huwelijk in de kerk pas samenwonen", vertelt Theo. "Het was destijds ondenkbaar dat we eerder zouden samenwonen", vult Tilly aan.


Meteen samenwonen was ook lastig, want hun nieuwe woning in Grubbenvorst was nog niet afgebouwd. "Ik wilde graag in Grubbenvorst wonen, want daar woonde een vriend van mij al samen", legt Theo, geboren in Breda en opgegroeid in Blerick, uit. "Voor mij maakte het niet uit waar we gingen samenwonen", zegt Tilly geboren in Helmond en opgegroeid in Venray.

Zo'n anderhalf jaar voor het huwelijk leren Theo en Tilly elkaar kennen bij disco Modern in Horst. Tilly werd, zoals dat toen ging, ten dans gevraagd door Theo. "Ik zag Tilly met een vriendin staan en ik was samen met een vriend van mij. Ik wist meteen dat ik Tilly ging vragen om te dansen."

Daar hoefde Tilly dan weer niet al te lang over na te denken. "De vonk sprong eigenlijk meteen over en het voelde meteen goed. We hadden elkaar waarschijnlijk al eerder gezien tijdens het dansen in Leunen of Ysselsteyn, maar toen hebben we elkaar niet gesproken."

In Grubbenvorst worden hun dochters Kim en Wendy geboren en inmiddels heeft het echtpaar ook vijf kleinkinderen. "Onze grote trots, we hebben een hechte familie en vinden het heerlijk om samen te zijn. Ze zijn gelukkig allemaal goed terechtgekomen", vertelt Theo.


Na dertien jaar in Grubbenvorst verhuist het echtpaar naar een oude boerderij in Veulen. Op die plek heeft Theo meer plek om met zijn hobby legervoertuigen en oldtimers aan de gang te gaan. In die periode zet hij samen met vrienden ook Santa Fe, een vereniging voor mensen met legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog, op. Om de hobby draaiende te houden begon hij destijds ook met de handel in auto's en trailers. Er stonden op het hoogtepunt 34 exemplaren op het terrein. "Daar was ik het ook niet altijd mee eens", zegt Tilly met een glimlach. "Toen we na negen jaar verhuisden naar Venray heeft Theo op één oldtimer (een GMC, red.) na alles verkocht." "Die staat nu bij een vriend in Oirlo. Dit jaar hopen we wat vaker samen een toertocht te maken, dat was in de coronajaren een beetje lastig", vult Theo zijn vrouw aan.

Echtpaar woonde na ja-woord nog één jaar gescheiden

Theo werkte veertig jaar als pompbediende bij een tankstation aan de Krefeldseweg in Venlo. Later zat hij nog enkele jaren op de vrachtwagen voor het transport van het bedrijf van zijn zwager. Tilly runde onder meer negen jaar een eigen koffiecorner op een busstation en werkte later twintig jaar bij de Jumbo in Brukske. Momenteel woont het echtpaar in de Venrayse wijk Brabander. Tegenwoordig sleutelt Theo nog graag aan de oldtimers met zijn vrienden en Tilly doet al ruim 25 jaar aan linedansen en daarnaast is ze vrijwilliger voor Historisch Platform Venray. Het geheim van een goed huwelijk? "Het is altijd geven en nemen. Elkaar in je waarde laten", zegt Tilly. "Maar het is ook een beetje geluk. Je maakt keuzes in het leven en die pakken niet altijd goed uit. In ons geval gelukkig wel."

Afbeelding