Koen van Soest verscheen als Barry Badjas in de ton.
Koen van Soest verscheen als Barry Badjas in de ton. Foto: Tonpraten.nl

Eerste finale Van Soest

Ysselsteyn | Koen van Soest (24) debuteert op vrijdag 20 januari in de finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2023. De buutreedner uit Ysselsteyn plaatste zich met zijn buut Barry Badjas voor de eindstrijd. De halve finales vonden vorige week plaats in Weert en Sittard. Het kampioenschap werd vorig jaar gewonnen door Helga Cornelissen uit Oostrum.


Toen Van Soest hoorde dat hij tot de zeven finalisten behoorde, sprong hij een gat in de lucht. "Ik was door het dolle heen", jubelt Van Soest. "Ik had een glimlach van oor tot oor. Iedereen die ik die avond sprak, zei dat ik straalde. Zo voelde het ook."

De buut Barry Badjas is niet nieuw voor Van Soest. Enkele jaren geleden kroop hij ook al ooit in de huid van de bokser, maar de buut werd in de afgelopen maanden compleet in het nieuw gestoken. "Op laatste dag van de inschrijving heb ik me voor de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen ingeschreven. Pas toen was mijn buut helemaal klaar. Ik wilde eigenlijk niet meedoen, maar op aandringen van Helga en wat andere collega's heb ik dat toch gedaan. Daar heb ik achteraf natuurlijk geen spijt van."

Tijdens zijn optreden in de voorronde van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen merkte Van Soest al dat het goed liep. Hij kwam als zesde van de zeven halvefinalisten op het podium en de sfeer zat er goed in. "Het was een heerlijke zaal en er werd flink gelachen. Dan krijg je als tonprater ook wel een boost moet ik zeggen. Iedere tonprater heeft weleens meegemaakt dat de zaal heel stug is en dat het niet loopt, maar daar was hier gelukkig geen sprake van. Het was fantastisch."

Van Soest maakt deel uit van de Buutacademie uit Ysselsteyn. De academie, die dit jaar het 1x11-jarig jubileum vierde met een show in Schouwburg Venray, is in het verleden vaker succesvol geweest. Zo kroonden de academieleden Theo Nellen en Cornelissen zich tot kampioen en stond Jan Pijnenborg in de finale. "We zijn een bijzondere vriendengroep", vertelt Van Soest. "Met mijn 24 jaar ben ik de jongste en ik heb veel aan de ervaren krachten. Andersom kan ik andere leden weer tot nieuwe inzichten brengen. We tillen elkaar naar een hoger niveau en daarnaast hebben we ook gewoon ontzettend veel lol samen." 

Van Soest neemt het in de finale op tegen Peter Dols (Beek) met zijn buut De Glazeweasjer, Ton Laeven (Brunssum) met zijn buut d’r Jajajids, Bjorn Smits (Nederweert-Eind) met zijn buut Baerke nao de zwumles, Maurice Timmermans (Kelpen-Oler) met zijn buut De Muzie-Kaale en Frank Vroomen (Puth) met zijn buut Hans Wèkker. Aanvankelijk plaatste ook Charly Wijen uit Weert zich voor de finale in Sittard, maar hij werd later gediskwalificeerd omdat hij zich niet aan het wedstrijdreglement had gehouden.

Koen van Soest staat dit jaar onder meer op Circus Mök


De finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2023 wordt op  vrijdag 20 januari gehouden in het Toon Hermans Theater Sittard. De afgelopen jaren was De Oranjerie in Roermond het decor voor het kampioenschap. Maar dat theater wordt momenteel verbouwd. Over de mogelijke winst denkt Van Soest niet na. "Ik ben zo blij met deze finaleplaats. Ik heb eigenlijk al gewonnen. Ik ga er gewoon van genieten."

De buut van Van Soest is onder meer te bewonderen tijdens Circus Mök in Schouwburg Venray.

Afbeelding