Afbeelding
Foto: Eigen foto

VL heeft voorkeur voor een vrouw

VENRAY | Volgend jaar zomer heeft Venray een nieuwe burgemeester. Dat liet Limburgs gouverneur Emile Roemer vorige week woensdag weten bij het in ontvangst nemen van de profielschets van de opvolger van burgemeester Leontien Kompier. De tegenwoordig in Gennep woonachtige voormalig SP-fractieleider kwam als Commissaris van de Koning daar speciaal voor naar Venray. 


Door Henk Baltussen


PvdA-raadslid Henk Bisschops overhandigde als voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeente Venray de profielschets aan Roemer. Kort en bondig wordt daarin duidelijk gemaakt dat Venray op zoek is naar een 'betrokken doortastende burgemeester die echt en oprecht is, een burgemeester voor en van ons allemaal, iemand die het voortouw neemt in maatschappelijke en bestuurlijke opgaven, de samenwerking en profilering van Venray binnen de regio bevordert, doortastend is op het gebied van zorg en veiligheid'. Hoe de vertrouwenscommissie het begrip integriteit in Venray ingevuld wil zien, vroeg Roemer. "Integriteit is heel belangrijk in Venray", stelde Bisschops. "Dat geld ook voor de omgangsvormen binnen de raad. Onlangs heeft de gemeenteraad unaniem een integriteitsprotocol getekend."

Ook de inwoners konden zich uitspreken over het profiel van de nieuwe burgemeester. Ze hadden de keuze uit vier typeringen: een efficiĆ«nte probleemoplosser (resultaat gedreven, op zoek naar oplossingen), trouwe beschermer (blik vooral gericht op het heden, behoudend), enthousiaste aanvoerder (zoekt de grenzen op, niet bang voor verandering),  een kritische coach (gefocust op samenwerking, aandacht voor een goed proces). 583 inwoners vulden de tool MijnBurgemeester in, 74 procent daarvan wil dat een enthousiast aanvoerder de Venrayse burgemeestersketting krijgt omgehangen. 

583 inwoners van Venray vulden profielschets in

De overhandiging van de profielschets vond plaats tijdens een extra-raadsvergadering. Tijdens een rondje langs de fracties sprak Venray Lokaal bij monde van Theo Francken de voorkeur uit voor een vrouw als burgemeester. Dat zal huidig (interim) burgemeester Leontien Kompier niet zijn. De 64-jarige liet weten geen sollicitatiebrief voor de Venrayse burgemeesterspost naar Maastricht te sturen. "Ik vind Venray een mooie gemeente, heb het hier erg naar mijn zin. Maar Venray verdient een burgemeester die langere tijd blijft. Gezien mijn leeftijd zit dat er niet meer in." 

De vacature voor de Venrayse burgemeesterspost verscheen vorige week donderdag in de Staatscourant, op 8 december sluit de sollicitatieprocedure. In december en januari vinden gesprekken met kandidaten plaats, liet Roemer weten. "De resultaten deel ik in januari met de vertrouwenscommissie en ook wie we gaan uitnodigen voor de vervolgprocedure." Volgend jaar juli wordt de nieuwe burgemeester van Venray benoemd.