Een drukte van belang bij de door vogelgriep getroffen kippenstallen van Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven in Oostrum.
Een drukte van belang bij de door vogelgriep getroffen kippenstallen van Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven in Oostrum. Foto: Edward Media

LLTB: enige oplossing is vaccineren

Algemeen Landbouw Oostrum

Nadat zaterdag bij Claessens-Jenniskens Pluimveebedrijven aan De Zomp in Oostrum vogelgriep werd vastgesteld, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) direct tot ontruiming overgegaan. Alle 223.000 leghennen zijn inmiddels afgemaakt en afgevoerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) maakt zich ernstige zorgen over de situatie. ‘Vaccineren is nu de enige oplossing’.

Binnen een zone van één kilometer liggen geen andere bedrijven met pluimvee, zes andere bedrijven met pluimvee bevinden zich binnen een straal van drie kilometer. Daar is door de NVWA tot op heden geen vogelgriep vastgesteld. Voor 43 pluimveebedrijven binnen de tienkilometerzone is vervoersverbod van kracht.

Theo Coumans, bestuurslid bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, maakt zich ernstig zorgen over de vogelgriepuitbraken. “We gaan ervan uit dat het om solitaire gevallen gaat”, zegt Coumans. “De hygiëneregels zijn uitermate streng en worden heel nauwkeurig nageleefd. Elke pluimveehouder wil voorkomen dat dit op zijn eigen bedrijf gebeurt. We vermoeden dat besmetting plaatsvindt via wilde vogels en de lucht.” Een mogelijke oplossing li..