De oude gasfabriek rond het jaar 1939 in Venray.
De oude gasfabriek rond het jaar 1939 in Venray. Foto: Rooynet

Even geen gas-hoppen

Venray | Tot begin dit jaar was het energiecontract alleen een thema als het contract afliep en je op zoek ging naar een energieaanbieder die een mooie premie in het vooruitzicht stelde als je een contract afsloot. 


Dit hoppen van aanbieder naar aanbieder werd langzaamaan een nieuwe volkssport waar we eerder vindingrijk waren als het om de belastingaangifte ging. Ieder jaar werd toen rond april geprobeerd om zoveel mogelijk aftrekposten te bedenken, er werden jaarlijks boekwerken uitgegeven die je ideeën aan de hand deden. Bij de koffieautomaat werden weetjes uitgewisseld.

Het was een volkssport die verdween naarmate de belastingdienst steeds meer gegevens al van tevoren had ingevuld. Of je nu wil tekenen bij het kruisje. Hoppen van energieleverancier naar energieleverancier is er nu niet meer bij en de mensen die een vast contract van meerdere jaren hebben zijn spekkoper. 


Gasfabriek

Wist u dat Venray in het verre verleden een eigen gasfabriek had? De gasfabriek, hoe kan het ook anders, lag aan de Gasstraat of beter gezegd; de straat is genoemd naar de gasfabriek die daar lag. Deze oude foto is genomen rond 1939 en laat de gasfabriek zien. Die in 1906 werd gebouwd door een Duitse firma en Venray tot 1949 van gas heeft voorzien. In 1918 nam de gemeente het bedrijf over voor een bedrag van 71.000 gulden.


Sloop

Toen in 1949 het Lima-gas kwam stopte de fabriek. De Gasstraat bleef de Gasstraat, de fabriek is gesloopt. Zou er nog een tijd komen dat we weer kunnen hoppen ………? Voorlopig gieren de prijzen de pan uit en staan de thermostaten een of meerdere graden lager. Je krijgt het warmer van de gasprijzen dan van de verwarming.


Meer foto's

Kijk ook eens op de website www.rooynet.nl. Daar zijn ontzettend veel oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten uit Venray en omgeving te bekijken en beluisteren. 

Ook kunt u daar oude jaargangen van nieuwsblad Peel en Maas Venray, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.