Geen natuurbeleid, dus geen onderzoek

VENRAY | De Rekenkamer was van plan het natuur- en landschapbeleid van de gemeente Venray te onderzoeken. Was, want er valt volgens de rekenkamervoorzitter Judith Hendrickx niets te onderzoeken. "Het uitvoeren van een onderzoek heeft op dit moment nauwelijks meerwaarde", stelt Hendrickx in een brief aan de Venrayse gemeenteraad. "Waar moet aan getoetst worden als de raad onvoldoende kaders heeft vastgesteld?" 


Door Henk Baltussen


De Rekenkamer, die elke gemeente bij wet verplicht in huis moet hebben, ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak van het collegebeleid. Op die manier krijgen raad en inwoners een goed beeld van hoe het geld wordt besteed en wat er terechtkomt van alle plannen. De Rekenkamer stelt zelf een lijst samen waar onderzoek naar wordt verricht, de raad kan eventueel onderwerpen aandragen.

Dit keer wilde de Rekenkamer het Venrayse natuur- landschapbeleid onderzoeken, maar na een eerste verkenning van de stukken blijft het daarbij. Enkele conclusies waren dat Venray in vergelijking met andere gemeenten relatief veel natuur in huis heeft. Er zijn verschillende ambities opgeschreven, maar hoe dat te plannen, aan te pakken en uit te voeren, daar is bijna nergens wat over te vinden. De Rekenkamer vond in de Omgevingsvisie het volgende: 'We stellen een ruimtelijk kwaliteitskader voor de hele gemeente op. Hierin leggen we vast welke waarden en karakteristieken belangrijk zijn om te behouden, welke ontwikkelingen gewenst zijn en welke randvoorwaarden gelden om initiatieven mogelijk te maken'. Daar is het tot nu toe bij gebleven. De Rekenkamer gaat een ander dossier oppakken en adviseert de Venrayse raad hierover met het college in gesprek te gaan.

"Omdat het het risico met zich meebrengt dat, in de strijd om de beperkt beschikbare ruimte, er voortdurend ‘geknabbeld’ wordt aan natuur- en landschapswaarden", stelt Hendrickx.