Vervolg pagina 7

Provincie: 'Geen reden om Martens EKO direct te sluiten'

VENRAY | Volgens de provincie Limburg is niet de provincie maar de Nederlandse Arbeidsinspectie de toezichthoudende instantie als het gaat om het waarborgen van veiligheid van medewerkers. "Dat is verankerd in de Arbowet en het Arbobesluit", zo laat een zegsman van de provincie weten.


"De Arbeidsinspectie is inmiddels over de recente calamiteiten bij Martens EKO door de RUD geïnformeerd. De RUD beoordeelt wel of het bedrijf voldoet aan de brandveiligheidsnormen."

De provincie laat weten dat binnenkort overleg plaatsvindt met de gemeente Venray over de incidenten die de afgelopen tijd bij Martens plaatsvonden. "Over stofhinder heeft de RUD al meerdere keren contact gehad met de gemeente Venray", laat de woordvoerder weten. 


Is direct sluiten van Martens EKO in Venray een optie, om na het oplossen van alle problemen weer open te kunnen gaan? 

Woordvoerder van de provincie: "De omgevingsvergunning van Martens EKO bevat een uitvoerige set aan voorschriften die gericht zijn op borging van de brandveiligheid. Deze voorschriften zijn toereikend. Op basis van de resultaten van het toezichttraject wordt beoordeeld of de explosies en branden van de laatste tijd aanleiding geven om de voorschriften van de vergunning aan te passen. Het direct sluiten van een bedrijf voor onbepaalde tijd is in uitzonderlijke gevallen mogelijk door het instrument van spoedeisende bestuursdwang in te zetten. De inzet van dit instrument moet wel proportioneel gebeuren. De bestuursrechter heeft in het verleden al regelmatig negatief geoordeeld over een algehele sluiting, met een verwijzing naar genoemde proportionaliteit. In dit dossier is naar aanleiding van de verrichte controles geen reden gebleken om van dit ingrijpende instrument gebruik te maken."

De gemeente Venray laat weten de zorgen over de risicovolle bedrijfsvoering van Martens EKO te delen. "Er moet iets gebeuren om het risico op incidenten te verkleinen", laat een gemeentelijk woordvoerder weten. "Martens EKO valt onder het bevoegd gezag van de provincie die de vergunningen verleent, toezicht houdt en handhaaft. De gemeente is dus beperkt in de mogelijkheden om iets aan de situatie te veranderen. Wel staat op verzoek van de gemeente op 21 november een overleg gepland met de provincie, gemeente en de veiligheidsregio om naar de feitelijke situatie te kijken. Samen gaan we na hoe de risico’s in de toekomst te verkleinen."