Ons Gemis: stilstaan bij dierbare overledenen in een setting van verlichte bomen, honderden kaarsjes, muziek en woorden.
Ons Gemis: stilstaan bij dierbare overledenen in een setting van verlichte bomen, honderden kaarsjes, muziek en woorden. Foto: Persfoto

'Bij rouw helpen de kleine gebaren'

Oostrum | De vierde editie van Os Gemis vond zaterdag plaats op het kerkhof Trans Cedron in Oostrum. Een avond om stil te staan bij dierbare overledenen in een setting van verlichte bomen, honderden kaarsjes vergezeld van passende muziek en woorden.


"Heel wat jaren terug hebben we dit voor het eerst georganiseerd met een aantal vrienden die allemaal van dichtbij weten hoe het is om iemand te moeten missen", vertelt Jules Kreutz, een van de oprichters. "Het is ontstaan van een eigen behoefte, wetend dat ook andere mensen het fijn vinden om even bewust stil te staan bij een dierbare." Os Gemis vindt eens in de twee jaar plaats. Vanwege corona zat er nu een iets langere tijd tussen. ‘Heel fijn dat het weer kon", vult Clemens Weijs, een ander lid van de werkgroep, aan. Hij kijkt terug op een geslaagde avond. "Tijdens de opbouw zien we al veel mensen even komen kijken. Het is mooi om te merken dat veel dorpsgenoten zich belangeloos inzetten om deze avond te realiseren. Of dit nu het verstrekken van stroom betreft, of het brandend houden van alle vuurkorven, of het bijhouden van de website, er is veel hulp."


Herdenkingsbijeenkomsten zijn in een groeiend aantal aanwezig in onze samenleving. Rondom Allerzielen vinden de zogenaamde lichtjesbijeenkomsten plaats. De tweede zondag van december vindt wereldwijd de Wereldlichtjesdag plaats ter nagedachtenis aan alle overleden kinderen. Ook Os Gemis voldoet aan een behoefte om middels nieuwe rituelen een dierbare te herdenken. Bij binnenkomst schreven mensen de naam van hun dierbare op een kaartje. Dat kaartje werd vervolgens in een grote pot gestopt. Een pot met alle mensen die gemist worden. Verderop konden mensen een briefje schrijven aan hun dierbare en metaforisch verzenden naar de hemel door het briefje in een speciaal kokertje in het vuur te gooien. Zakjes konden worden beschilderd en worden gevuld met zand om vervolgens met een kaarsje erin op de trap van de kenmerkende grot op Trans Cedron te zetten. Halverwege de avond hield Cecile Brouwer een toespraak over haar gemis, ontstaan toen haar zus, neefje en nichtje en zwager bij de MH17-ramp omkwamen. Ze nam de aanwezigen mee in de hectiek van het wachten, de rechtzaken, de machteloosheid. "Maar", sprak ze relativerend, "er kan nooit sprake zijn van rouwconcurrentie. Iedere rouw is erg en bij iedere rouw helpen de kleine gebaren van de omgeving."


Zij pleitte daarmee voor het oog hebben voor elkaar wanneer iemand te maken heeft met een verlies. Os Gemis voldoet aan die behoefte van samen stilstaan en elkaar de aandacht geven die nodig is. Informeel onder het genot van een kopje koffie of thee. De volgende editie vindt plaats op een nog te bepalen tijdstip rondom Allerzielen begin november 2024.