Loobeekproject

'Lager grondwater kan voor fundering en woningen gevolgen hebben' 

ROERMOND/VENRAY | Waterschap Limburg (WL) kan niet de conclusie trekken dat een dalende grondwaterstand in het Venrays Broek de oorzaak is van scheuren in woningen aan de Endepoel. Dat laat WL op vragen van deze krant weten. Ook niet dat het zakkende grondwater het gevolg is van diepploegen en draineren van het gebied rondom de vuilstort. WL: 'Het kan zo zijn dat grondwaterstanden gevolgen kunnen hebben voor funderingen en daarmee bebouwing'. 


Door Henk Baltussen


Onlangs lieten de gedupeerden Rob Langohr en Jan Hoedemakers weten met de handen in hun haar te zitten, omdat hun woningen de laatste tijd steeds grotere beschadigingen oplopen omdat ze wegzakken. Een deskundige heeft volgens Langohr bevestigd dat de dalende stand van het grondwater daar de oorzaak van is. Het gebied waar Langohr en Hoedemakers wonen is de laatste twee jaar door melkveehouder Loonen aan de Boterpot (vlak bij de oude stort) vlak gemaakt, bomen en houtopstanden zijn gerooid en de gronden worden gedraineerd. Elders in het Loobeekgebied heeft WL gezorgd voor natuurcompensatie.


Voorrang

Alle werkzaamheden en aanpassingen zijn onderdeel van het grootscheepse Loobeekproject, waarbij de beek inmiddels weer meandert en natuur voorrang krijgt. Inmiddels blijkt dat het gebied zo droog is geworden dat extra water vanuit het Afleidingskanaal in het Venrays Broek wordt gepompt. Daarvoor heeft Loonen nog geen vergunning.

Langohr en Hoedemakers spreken inmiddels van een 'mislukt project, een fiasco met alleen maar verliezers' en hebben bij WL inmiddels schadeclaims ingediend vanwege het verzakken voor hun woningen.


Hoe kijkt WL hier tegenaan? 'Nu de vistrap nabij de A73 in de Loobeek gereed is, nadert het project zijn einde. De doelstellingen zoals opgenomen in de plannen zijn gerealiseerd en de inrichting van het gebied is uitgevoerd volgens het ontwerp. WL evalueert regelmatig uitgevoerde projecten en monitort het doelbereik na aanleg. Eventuele leermomenten en verbeteringen komen hieruit voort'.  In een overzicht laat WL zien dat het Loobeekproject in het Venrays Broek en Spurkt bijna 90 hectare aan nieuwe natuur heeft opgeleverd. Waarvan 45, 3 ha aan ingerichte natuur, 5,8 ha bosaanplant en 34,6 ha agrarisch natuurbeheer. In dat gebied is de Loobeek over een lengte van zes kilometer hersteld.


En wat de waterhuishouding in het gebied betreft? WL: 'Ja, het is bekend dat die verstoord is. Voor de onttrekking van oppervlaktewater uit het Afleidingskanaal is een ontwerpvergunning gereed. De vergunning is in procedure en nog niet definitief'. Het waterschap zegt niet op de hoogte te zijn dat de waterhuishouding in het gebied sterk is veranderd door de werkzaamheden uitgevoerd in het kader van de projectplannen. 

WL: 'Grondwater kan altijd dalen en stijgen om verschillende redenen. In heel Limburg zien we bijvoorbeeld op veel plaatsen een lagere grondwaterstand door de extreem droge zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022. In zijn algemeenheid kan het zo zijn dat grondwaterstanden gevolgen kunnen hebben voor funderingen en daarmee bebouwing. We kunnen niet concluderen dat de genoemde verzakkingen daar een gevolg van zijn'. 


Is het waterschap bang voor vervuild grond- en oppervlaktewater dat vanaf de vuilstort in het gebied komt nu de waterhuishouding in het gebied is veranderd en wat kan daaraan worden gedaan? 

WL: 'Het waterschap heeft in het plan Loobeek maatregelen getroffen om grondwater afkomstig van de stort en gebiedswater dat naar de waterloop Venrayse broek stroomt, te scheiden. Hierdoor wordt het water dat afkomstig is van de stort in de gemeentelijke afwateringssloot parallel aan het stort verzameld en afgepompt naar het riool'. 


En hoe zit het met de schadeclaims die door Langohr en Hoedemakers bij het waterschap zijn ingediend? 

'Uit respect voor de privacy van betrokken partijen geven wij nooit informatie omtrent specifieke schadeclaims. Waterschap Limburg kent een Verordening nadeelcompensatie. In de verordening is geregeld hoe omwonenden voor schadeloosstelling in aanmerking kunnen komen en hoe de procedure'. 


Omwonenden van het Venrays Broek willen graag dat de waterhuishouding in hun gebied opnieuw wordt onderzocht en in beeld gebracht. Wil WL daaraan meewerken? 

WL: 'Aan het projectplan ligt een hydrologische studie ten grondslag. Het waterschap inspecteert en monitort de hydrologische situatie. Als er ongewenste situaties ontstaan, spelen we daarop in door maatregelen te nemen'. 

Op de oude stort zou een zonnepark moeten komen. Dat wil zeggen dat flink in de op vele plaatsen erg dunne deklaag van de stort moet worden ‘geroerd’ om de panelen te kunnen leggen. Daarbij zal het nu voor iedereen verboden gebied ‘geopend’ moeten worden. 


Is het waterschap hiervan op de hoogte en wat kan dat betekenen voor de kwaliteit van het (grond)water in dat gebied? 

Hierop kan of wil het waterschap geen antwoord geven en verwijst voor antwoorden door naar de gemeente Venray. Die kreeg dezelfde vragen voorgelegd, bekeek ze en concludeerde dat deze vragen door het waterschap dienen te worden beantwoord.