Ton Kemmelings is al 47 jaar lid van de badmintonclub.
Ton Kemmelings is al 47 jaar lid van de badmintonclub. Foto: eigen foto

'We speelden met houten rackets'

Venray | Hij is al ruim 47 jaar lid van BC Venray, sinds de oprichting van de badmintonclub. Als medeoprichter heeft hij in al die jaren veel meegemaakt. Nog steeds is Ton Kemmelings (80) elke woensdagavond te vinden in sporthal De Wetteling in Venray, waar zowel op maandag- als woensdagavond badminton wordt gespeeld. “Badminton werkt ontspannend: samen met anderen in beweging zijn en met een voldaan gevoel thuis komen.” 


Ton Kemmelings geniet inmiddels al vele jaren van zijn welverdiende pensioen. In zijn jongere jaren werkte hij veertien jaar bij Van den Munckhof. Tussentijds is hij nog een aantal jaar in militaire dienst geweest.


Daarna keerde hij terug bij Van den Munckhof als manusje van alles: verkoop, drukkerij en contact met bedrijven.


Hierna werkte Ton Kemmelings veertig jaar voor de firma Vierhand Reclamediensten in Haarlem, waar hij de bezorging van het reclamemateriaal regelde.


Hoelang ben je al bij de club?

“Als medeoprichter ben ik al vanaf het begin lid van de badmintonvereniging. Badmintonclub Venray is in maart 1975 opgericht en vierde in 2020 haar 45-jarig bestaan. Inmiddels ben ik dus al ruim 47 jaar actief bij BC Venray. Ik kwam voor het eerst met badminton in aanraking op de camping. Zo rond de jaren ’70 waren er twee clubjes; één in Veltum en één op de Maasheseweg. We hebben de handen ineengeslagen om samen Badmintonclub Venray op te richten. Vanaf het begin spelen wij al in sporthal De Wetteling. Om in de beginjaren jeugd aan te trekken, heb ik een paar jaar elke zondagochtend de jongste spelers begeleid. In de beginjaren speelden we met houten rackets, ik heb er nog altijd eentje op zolder liggen."

'Binnen de club is al die tijd weinig veranderd'

Wat is er in de loop van al die jaren veranderd binnen de sport en de club?

“Ik weet nog dat we in de beginjaren met houten rackets speelden; ik heb er nog altijd op zolder liggen. Dat kunnen we ons nu natuurlijk niet meer voorstellen. Ook is de puntentelling veranderd. In 2006 werd besloten het zogenoemde ‘rally-point-systeem in te voeren. Voorheen kon men alleen punten maken op de eigen service en was er een onderscheid tussen dames en heren (damestelling tot en met elf punten, herentelling tot en met vijftien punten). In de huidige puntentelling wordt dit onderscheid niet meer gemaakt; dames en heren zijn gelijkwaardig. De telling gaat voor iedereen tot en met 21 punten per game. Bij twee gewonnen games (met twee punten verschil, maximaal tot dertig punten) win je de wedstrijd. Binnen de club is al die tijd weinig veranderd. Natuurlijk zijn er schommelingen met het ledenaantal, maar dat hou je toch. Daarnaast is gezelligheid een belangrijke factor binnen de club. Twintig jaar geleden zaten we op woensdagavond met een man of twintig tot in de late uurtjes in de kantine. Dan zorgde ik ervoor dat ik op donderdag niet te vroeg afspraken had staan."


Wat maakt de sport badminton zo leuk? Toen en nu ook nog? 

“Door te badmintonnen ben ik lekker in beweging en vergeet ik even de zorgen die nu eenmaal bij het leven horen. Vanaf het begin speel ik elke woensdagavond een paar uurtjes badminton, om met een voldaan gevoel weer naar huis te gaan. Maar niet voordat de derde helft afgelopen is. Nu is dat wat minder, maar twintig jaar geleden zaten we met een man of twintig tot in de late uurtjes in de kantine. Dan zorgde ik ervoor dat ik op donderdag niet te vroeg afspraken had staan. Naast het spelen met clubgenoten heb ik er ook nog andere contacten aan overgehouden. Zo bezoeken we jaarlijks met een groepje verschillende tentoonstellingen in musea, zo’n drie of vier keer per jaar. Daarnaast gaan we nog altijd met een paar van hen samen wat drinken na de speelavond, maar niet zoals het jaren terug eraan toeging.”


Hoe ziet een speelavond bij BC Venray eruit?

“Vanaf 20.00 uur zijn de volwassenen welkom. Zelf ben ik er meestal iets na achten. Eerst even inspelen en dan spelen we dubbels. Nadat de game is afgelopen, wissel je door met anderen of klets je even lekker bij op de bank. De club is heel vrij, je komt en gaat wanneer je wilt. Meestal speel ik twee uurtjes en ga ik na een warme douche nog gezellig een drankje doen met clubgenoten.”


Heb je ook competitie gespeeld?

“Ja, ik heb drie seizoenen competitie gespeeld. In de tijd dat de club net was opgericht, werden we al vrij snel lid van de nationale bond om mee te kunnen doen in de regionale competitie. We reden heel Limburg door om zondagochtendwedstrijden te spelen. Op dit moment zijn er drie competitieteams bij BC Venray, waarvan de wedstrijden ook op zondagochtend plaatsvinden. Het is leuk om te zien dat er nog genoeg fanatiekelingen binnen de vereniging zijn.”

'Genoeg fanatiekelingen binnen vereniging'


Heb je je ooit ingezet voor een bestuursfunctie of als vrijwilliger? 

"Ik heb het bestuur in het begin opgestart en ben daar ook een paar jaar actief geweest. We hadden toen nog niet echt functies benoemd, maar ik was vooral actief in de jeugdbegeleiding. Mijn zoons waren toen nog jong en speelden ook graag badminton. In die tijd vond ik het ontzettend leuk om met en voor de jeugd bezig te zijn. Dat zorgde er namelijk ook voor dat de vereniging toekomst had.”