Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Hard voor hart zoekt bestuurslid pr

Algemeen Zorg en Welzijn

Het bestuur van de Stichting Hard voor Hart (bestaande uit vrijwilligers die de medemens een warm hart toedragen) is op zoek naar een bestuurslid voor de functie public relations (pr). 

De taak van dit bestuurslid bestaat veelal uit: zorgen voor naamsbekendheid van de stichting, schrijven van redactionele stukken voor de krant, houden van presentaties over de stichting bij dorps- en wijkraden en andere gelegenheden. Het verzorgen en publiceren van de nieuwsbrief, die viermaal per jaar verschijnt. Dit alles met de achterliggende gedachte om burgerhulpverleners te werven. Hierbij wordt ook gebruikgemaakt van social media.

Wat is het doel van de Stichting Hard voor Hart? Zij heeft zich ten doel gesteld om de overlevingskans van personen met een acute hartcirculatiestilstand te verbeteren. Om dit te realiseren, is er een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s opgezet binnen de gemeente Venray.

In de gemeente zijn geografische cirkels, zogenaamde ‘6 minuten-zones’ gecreëerd, die gevuld zijn met AED’s en burgerhulpverleners. In het geval van een hartcirculatiestilstand dient er namelijk binnen zes minuten gereanimeerd en eventueel gedefibrilleerd te worden voor de grootste overlevingskans.

In de praktijk betekent dit, dat zodra via 112 een melding binnenkomt van een mogelijk acute hartcirculatiestilstand, er naast het direct aansturen van de ambulance, een bericht wordt gestuurd naar een aantal burgerhulpverleners, die zich binnen de bewuste 6 minuten-zone bevinden om, of direct naar het slachtoffer te gaan om te reanimeren, of een AED op te halen. Dit alles in afwachting van de komst van de ambulance. Iedere inwoner in de gemeente Venray (vanaf 18 jaar) kan via de Stichting Hard voor Hart - Venray gratis de basis- en herhalingscursus volgen. Als tegenprestatie dient men zich aan te melden als burgerhulpverlener bij HartslagNu, want zij verzorgen de reanimatieoproepen.

In de gemeente Venray hangen 45 AED’s, in beheer van de stichting, die ingezet kunnen worden bij een reanimatie. Daarbuiten zijn er ook nog AED’s van andere bedrijven, die zijn aangemeld bij HartslagNu en ook ingezet kunnen worden. Om de continuïteit van burgerhulpverleners en AED’s te waarborgen, ontvangt de stichting jaarlijks van de gemeente Venray een bedrag om het reanimatienetwerk in stand te houden en reanimatieopleidingen voor de burgerhulpverleners te verzorgen.

Dit alles in het besef, dat er in de gemeente Venray jaarlijks circa 26 reanimatieoproepen plaatsvinden (in Nederland wekelijks ongeveer 300 reanimaties). Realiseer je: zonder reanimatie is de kans van overleving nihil.

Iedereen kan leren reanimeren, als vuistregel geldt, dat iedereen zonder fysieke beperkingen kan leren reanimeren. Het is een maatschappelijk doel waar het om gaat. En wat is er mooier dan iemand te kunnen redden?

Voor meer informatie ga naar de website www.hardvoorhart.nl Interesse in de bestuursfunctie of wil je hierover meer weten, stuur dan een mail naar info@hardvoorhart.nl.