Op deze oude foto uit 1921 is de begrafenis van pastoor Martin Rutten te zien.
Op deze oude foto uit 1921 is de begrafenis van pastoor Martin Rutten te zien. Foto: Oude Foto

Rouwstoet anno vroeger

Venray | Afgelopen dinsdag 2 november was het Allerzielen of Allerziele zoals dat op zijn Venrays heet, een dag waarop mensen extra stil staan bij het gemis van een dierbare. Voor veel een moment om een keer extra naar het kerkhof te gaan, ervoor te zorgen dat het graf er netjes bij ligt en er een bloemetje of een plantje bij te zetten.


Deze dag geeft ook het besef dat er door de jaren heen veel is veranderd rondom begrafenissen. Op de oude foto uit 1921 is de begrafenis van pastoor Martin Rutten te zien. Hij was van 1919 tot 31 december 1921 pastoor van Venray en werd de “Vader der armen” genoemd. De foto toont een lange stoet die vanuit de Hoenderstraat via de Grote Markt richting de Grote kerk trekt.


Waterpomp

Links op de foto is de waterpomp te zien. In die tijd was het vrij gebruikelijk dat er een stoet in het zwart geklede mensen door de straten van Venray of een der kerkdorpen trok om de overledene te begeleiden naar de kerk en vervolgens naar het kerkhof. 

Zo’n stoet trok belangstellenden aan die langs de kant stonden te kijken en wellicht ook de overledene herdachten. Zo’n stoet is nog zelden te zien en ook het aantal mensen dat kiest voor een begrafenis zoals op deze foto is te zien komt steeds minder voor. Een crematie, al of niet in besloten kring, komt steeds meer voor óf een begrafenis op een natuurbegraafplaats. 


WhatsApp

De rouwkaart wordt vervangen door een WhatsApp, de koffietafel heeft soms plaats gemaakt voor 'het vieren van het leven'. Niet iedereen voelt zich daar even gemakkelijk onder maar het kan goed passen bij de manier waarop de overledene in het leven stond. 

Stoet mensen brengt overledene naar rustplaats

De vroeger gebruikelijke rouwperiode van zes weken (waarin de achtergebleven partner in het zwart gekleed ging) is in deze tijd niet meer denkbaar. Het leven gaat door heet het dan… Rituelen veranderen maar blijven belangrijk.