Het Adam Quartet speelt op zondag 6 november in het Theehuis van het Odapark.
Het Adam Quartet speelt op zondag 6 november in het Theehuis van het Odapark. Foto: Persfoto

Theehuisconcert

Venray |  Het jonge Adam Quartet presenteert op zondag 6 november vanaf 15.30 uur een programma boordevol folklore in het Theehuis van het Odapark aan de Merseloseweg in Venray.  

Het viertal speelt werken  van drie componisten die ieder op hun beurt samenwerkingen aangingen met de beroemde, destijds baanbrekende Russische choreograaf Diaghilev om te componeren voor de Ballets Russes, een Russisch balletgezelschap dat zich tussen 1909 en 1929 in Parijs vestigde.

De Franse componist Maurice Ravel produceerde in zijn hele carrière slechts één strijkkwartet. Hierin verwerkte Ravel klassieke invloeden, maar ook Spaanse folklore. 

De miniatuur voor strijkkwartet Trois Pièces van Igor Stravinsky is kenmerkend voor hun ongewone klank- en karakterbeschrijvingen. Dit valt geheel in de lijn van Stravinsky’s reputatie om vernieuwende tot zelfs toentertijd schokkende aspecten in zijn muziek te componeren.  Sergey Prokofiev, geboren in het huidige Oekraïne, schreef zijn tweede strijkkwartet in een periode van oorlog, waarbij hij geëvacueerd werd naar het Kaukasusgebergte. De invloeden van plaatselijke etnische bevolkingsgroep genaamd Kabardijnen en hun exotische folksongs, folkinstrumenten en dansachtige ritmes zijn onmiskenbaar aanwezig in dit uitbundige strijkkwartet. Het Adam Quartet zoekt met een frisse blik naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre. Het kwartet maakt deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar het wordt begeleid door onder andere artistiek leider Marc Danel. Het ensemble trad op tijdens de Strijkkwartet Biënnale, het Grachtenfestival, het Storioni Festival, International Music Sessions en Podium Witteman. In 2020 ontving het het Strijkkwartet Stipendium van het Kersjes fonds.

Kaarten voor het concert (20 euro per persoon, jongeren tot 18 jaar 10 euro) zijn verkrijgbaar via de website www.theehuisconcerten.nl en, indien nog beschikbaar, vanaf een uur voor het concert in het Theehuis.