Brandbrief van Jera krijgt brede steun in eigen dorp

YSSELSTEYN | Werkgroep Toekomst Jera wil het wel van de daken schreeuwen dat razendsnel actie moet worden ondernomen om het tot op draad versleten gebouw Jera-gebouw rigoureus onder handen te nemen. Want de toekomst van het jeugd- en jongerenwerk door Jera in Ysselsteyn wankelt hevig, zoals de werkgroep het stelt in een brandbrief die vorige week bij de gemeente Venray in de bus viel.


Door Henk Baltussen


Dorpsraad Ysselsteyn, Werkgroep Realisatie accommodatieplan (RAP), Beheerstichting Jeugdcentrum Ysselsteyn, Jera On Air en O.J.C. Jera'70 onderschrijven de noodkreet van de werkgroep. Deze krant maakte de laatste maanden regelmatig melding over de deplorabele staat van het gebouw aan de Peter Janssenweg. Enkele weken terug brak RAP-voorzitter Eric Michels nog een lans voor de met de handen in het haar zittende jongeren. "Het college zag met eigen ogen dat het hard nodig is de jeugd vooruit te helpen. We hopen komend voorjaar op een positief besluit. Maar zo lang wachten we niet. Volgend jaar starten we met de voorbereidingen. We moeten hier de jongeren echt in toom houden om te voorkomen dat ze zelf naar de politiek stappen." Dat gebeurt nu toch, weliswaar schriftelijk. Ze kunnen niet meer anders: 'In het huidige Jera-gebouw is het onmogelijk geworden om op een verantwoorde manier jeugd- en jongerenwerk te verrichten', meldt de brief. 'De zeer slechte staat van het gebouw en de verouderde functionele inrichting en voorzieningen zijn de oorzaak. Dit samen maakt dat de aantrekkingskracht als zwaar onvoldoende wordt beoordeeld door vrijwilligers en gebruikers.' Met andere woorden: blijft deze situatie voorlopig bestaan, zijn er geen perspectieven, dan bloedt Jera vanzelf dood, zo laten de wanhopige briefschrijvers tussen de regels doorschemeren.

Werkgroep Toekomst Jera stelt dat de jeugd al meer dan vijftig jaar opgroeit met Jera dat diepgeworteld in de gemeenschap zit. 'Met het jeugd- en jongerenwerk speelt de Jera een fundamentele en verbindende rol in Ysselsteyn en omgeving, met het Jera-gebouw als centrale plek. Tien jaar geleden werd duidelijk dat het pand drastisch vernieuwd moet worden om veilig, functioneel en aantrekkelijk te blijven voor iedereen.' De uitgewerkte plannen liggen evenwel te verstoffen op de plank, meent de werkgroep die aangeeft dat de periode van pleisters plakken en voorbij is. De eerste actie nu moet volgens de werkgroep de gemeenteraad nu maken. De werkgroep doet daarom 'een dringende en noodzakelijke oproep aan de voltallige gemeenteraad om samen te zoeken naar mogelijkheden tot financiƫle steun binnen de gemeentelijke begroting van 2023. Op die begroting die dinsdag 8 november wordt vastgesteld is geen bedrag voor Jera te vinden. Jera heeft snel een kleine twee miljoen euro nodig om verder te kunnen.