Het diamanten bruidspaar Jan en Jo van Soest geniet nog volop van het leven.
Het diamanten bruidspaar Jan en Jo van Soest geniet nog volop van het leven. Foto: Willem Menting

Diamanten huwelijksfeest

Venray | Het is vandaag exact zestig jaar geleden dat Jan en Jo van Soest-Jansen in het huwelijksbootje stapten. Het echtpaar trouwde op 17 oktober 1962 al voor de wet, maar het echte feest vond pas plaats op 3 november van dat jaar toen het ja-woord klonk in de kerk. Het diamanten bruidspaar woont hun hele leven al in Venray en de meeste herinneringen zijn gemaakt in de Pastoor van der Gaetstraat.


Na de huwelijksvoltrekking trokken Jan en Jo, beiden 85 jaar, eerst in bij de ouders van Jo omdat hun nieuwe woning nog niet klaar was. "We hadden te maken met een strenge winter en de bouw was vertraagd", legt Jan uit. Jo: "We moeten er dus wat langer op wachten, maar we voelden ons vanaf het eerste moment thuis in ons nieuwe huis."

Tot op de dag van vandaag woont het echtpaar in de Pastoor van der Gaetstraat. Jan en Jo hebben er vele mooie momenten beleefd. Hun vier kinderen, drie dochters en één zoon, groeiden er op, er werd fanatiek carnaval gevierd en tijdens sinterklaasavonden zat de huiskamer helemaal vol. "Tijdens carnaval sliepen regelmatig vrienden van onze kinderen op zolder en we hebben dan ook weleens zestig worstenbroodjes gehaald en die waren dan ook zo op. Het waren bijzondere tijden."

Inmiddels heeft het diamanten bruidspaar elf kleinkinderen en sinds dit jaar zijn Jo en Jan zelfs trotse overgrootouders van hun eerste achterkleinkind. 'We zijn apetrots op iedereen en zijn gezegend met zo'n mooie familie."

Jan en Jo leren elkaar kennen via Herman, de broer van Jo. Jan komt regelmatig bij de familie over de vloer om te kaarten en als het gezelschap tijdens carnaval op stap gaat, springt de vonk tussen Jan en Jo over. Ze waren een jaar of achttien toen ze echt verkering kregen. Na 6,5 jaar trouwden ze.

Jan werkte lange tijd bij het bedrijf van zijn vader en later ging hij aan de slag bij de Agrarische Unie in Roermond. Uiteindelijk werkte hij later nog ruim 25 jaar bij Vissers Oliehandel in Horst. Jo werkte lange tijd als kindermeisje en later ging ze aan de slag bij Sint Anna. Tegenwoordig geniet het echtpaar van een mooie wandeling door de natuur. Onder meer de Ballonzuilbossen worden regelmatig bezocht. "We vinden het heerlijk om samen te wandelen dat doen we dan ook regelmatig", zegt Jo. Daarnaast is Jo nog fanatiek kartrekker van handwerkclub Den Hoender en daar gaat ze nog wekelijks met veel plezier naar toe. Jan zingt al vijftig jaar bij het koor Ars Musica. "Daar hebben we afgelopen week getrakteerd. Ik ben al zo lang lid en we zijn nu zestig jaar getrouwd, dus dat is wel iets om trots op te zijn", vertelt Jan.

Jan en Jo van Soest trouwden op 3 november 1962

Samen met het gezin ging het echtpaar vaak met de caravan op pad. Jarenlang was het echtpaar te gast in bijvoorbeeld Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. "Maar ook gingen we vaak in Nederland op vakantie en we zijn verschillende jaren naar het Gardameer gereisd in Italië. We hebben veel mooie vakanties gevierd samen", zegt Jan. "Enkele jaren geleden hebben we de caravan verkocht, dat was jammer maar we hebben er veel mooie herinneringen aan overgehouden", voegt Jo toe.

Het gros van de familie woont in Venray en Horst. Het echtpaar heeft de kinderen en kleinkinderen dus in de buurt en dat is natuurlijk erg prettig. Tijdens het diamanten huwelijksfeest komt de familie samen bij Roelanzia in Ysselsteyn. "Daar hebben we een feestje voor familie en vrienden. We kijken er erg naar uit."