Matthiaskerk open in verband met enquête

CASTENRAY | Wat zou er volgens de inwoners van Castenray moeten gebeuren met de Matthiaskerk nu daar geen erediensten meer worden gehouden? Op 19 december wordt dat duidelijk.


Momenteel peilt de werkgroep Herbestemming Kerk Castenray daarover de mening bij de inwoners met een online-enquête. Zaterdag 12 november is de kerk tussen 14.00 en 16.00 uur geopend. Dan kan iedereen zich op de hoogte stellen over het interieur in de indeling van het gebouw. De mogelijkheid wordt dan ook geboden de gewelven van dichtbij te bekijken. Tevens kan de toren worden beklommen om Castenray vanuit die locatie te bewonderen. Castenray bezat in de vijftiende eeuw al een kapel die in 1804 werd afgebroken, waarna met de bouw van een nieuw schip de basis werd gelegd van het huidige gebouw. In de loop der jaren werden de nodige aanpassingen en uitbreidingen gerealiseerd. In 1944 bliezen de Duitsers de toren op, in 1948 stond er een nieuwe toren met een sacristie. De werkgroep gaf al eerder aan een zorgvuldig traject te willen volgen met het oog op de herbestemming van het beeldbepalende gebouw in de dorpskern: 'Hoe meer mensen hun mening geven, hoe waardevoller de uitkomst van de enquête is'. De werkgroep vraagt jongeren nadrukkelijk mee te denken over waar Castenray in 2032 behoefte aan heeft. In het verlengde van de online-enquête komen werkgroepleden in de week van 7 tot en met 13 november met de enquêteformulieren langs de deur. Een week later weer worden ze weer opgehaald.

Daarnaast vergaart de zeskoppige werkgroep informatie over soortgelijke projecten in andere kerkdorpen. Hiervoor woont ze ook meerdere bijeenkomsten in de regio bij die gaan over de herbestemming van kerkgebouwen. Maandag 19 december worden de resultaten van het onderzoek bekendgemaakt in dorpshuis De Wis. De inloop is om 19.30 uur, om 20.00 uur volgt de presentatie. Vlak ervoor (van 19.00 - 20.00 uur) is de kerk nogmaals open voor belangstellenden.