De winnaars op de foto tijdens de Sportgala Venray-editie in december 2019.
De winnaars op de foto tijdens de Sportgala Venray-editie in december 2019. Foto: Rikus ten Brücke

Sportgala Venray viert 25ste editie

Sport

Na twee jaar uitstel door de coronapandemie maakt Sportgala Venray zich op voor zijn jubileum. De 25ste editie vindt plaats op maandagavond 19 december in Zaal Zeven. Het thema is dit jaar ‘de maatschappelijke waarde van (top)sport’. Het sportgala zoekt daarmee de aansluiting met het Leefstijlakkoord Venray. Uiteraard worden ook weer de prijzen in de acht categorieën uitgereikt en ontbreekt de populaire sportquiz niet. Tijdens het programma wordt op diverse manieren stilgestaan bij het 25-jarig jubileum en worden de prijzen uitgereikt door oud-winnaars. De kaartverkoop start maandag 5 december.

Topsporters en talenten uit Venray worden gekoppeld aan de dertien projecten van Leefstijlakkoord Venray, dat de titel heeft gekregen: gezond opgroeien en vitaal oud worden in Venray. Iedere sporter krijgt een voucher met een geldbedrag dat hij of zij in overleg met het projectteam mag besteden aan het project. Tijdens het sportgala presenteren alle topsporters en talenten hoe zij een impuls hebben gegeven aan de dertien projecten of dat nog gaan doen. De projecten richten zich onder meer op gezondere inwoners, gelukkigere en fittere senioren, duurzame inzetbaarheid van werknemers, stoppen of niet beginnen met roken, het terugdringen van alcoholgebruik, vitale sportverenigingen, inclusief sporten en bewegen.

Bijna honderd partners uit de domeinen sport, zorg, overheid, onderwijs en bedrijfsleven hebben zich aan het Leefstijlakkoord Venray gecommitteerd. Daarmee onderschrijven zij de boodschap dat een fitter, vitaler en gezonder Venray een gezamenlijke maatschappelijke opdracht is. “Met de inzet en betrokkenheid van topsporters en talenten kunnen we ook laten zien wat de toegevoegde maatschappelijke waarde is van (top)sport”, vertelt Maurice Ambaum, voorzitter van Sportgala Venray. “Sporters tonen tijdens het sportgala hoe zij kunnen bijdragen aan sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Sport is namelijk ook een krachtig middel om iets te bereiken. Venray Beweegt laat dat met tal van projecten al vele jaren zien.”

Om de jubileumeditie extra cachet te geven, is de organisatie in haar archieven gedoken. Alle oud-winnaars, -bestuursleden en -juryleden worden uitgenodigd om het 25ste sportgala bij te wonen. Alle oud-presentatoren worden gevraagd om 19 december een deel van het programma te presenteren. De sportquiz zal ook grotendeels in het teken staan van 25 jaar Sportgala Venray. Begin december worden de genomineerden bekendgemaakt en start ook de kaartverkoop. Een kaartje kost  7.50 euro, inclusief een consumptie.

Voor de organisatoren betekent de jubileumeditie hun afscheid. “We stoppen er inderdaad mee”, bevestigt Ambaum. “We doen dit al vele jaren. Truus Cox bijvoorbeeld is al bij 24 van de 25 edities betrokken. We hebben het sportgala altijd met heel veel plezier georganiseerd, maar het is tijd dat nu anderen het stokje van ons overnemen.”