De bouw van het vliegveld wordt gegund aan de firma Heijmans.
De bouw van het vliegveld wordt gegund aan de firma Heijmans. Foto: RooyNet

Voor of tegen?

Venray | Hoe vaak is het er al over gegaan? Moet de slapende basis vliegveld de Peel weer open of niet. Eerst even terug naar het begin van het vliegveld. In april 1954 wordt de bouw van het vliegveld gegund aan de firma Heijmans die met een inschrijving van 3.380.000 Gulden is uitgekozen, de firma heeft al ervaring opgedaan met de aanleg van de vliegvelden Volkel, Eindhoven en Valkenburg. 


De maand erop wordt gestart met de bouw en omdat er veel beton aangemaakt moet worden, wordt er een tijdelijke betonfabriek op de locatie gemaakt. Burgemeester Janssen en Gouverneur Houben komen een kijkje nemen naar dit grote project. In 1956 wordt het vliegveld uitgebreid. Als in 1966 vanuit de Eindhovense bevolking geprotesteerd wordt tegen de straatjagers daar wordt even overwogen het geheel over te hevelen naar vliegveld De Peel maar het kostenplaatje van 75 á 100 miljoen én het in 1970 uit te rollen NATO-plan staat in de weg. Langzaamaan wordt het een 'slapende basis' die in het kader van NAVO-luchtoperaties gebruikt wordt. Soms staan er 30 Starfighters (de F16). De luchtmacht is intussen aan het overschakelen naar de Joint Strike Fighter (JSF 35); een toestel met meer mogelijkheden maar ook aanzienlijk meer geluid. Het is de bedoeling dat deze JSF ook op vliegveld De Peel gestationeerd wordt. Lastig dilemma; Iedereen wil de vrijheid behouden en desnoods verdedigen, kijk naar wat er nu in Oekraïne gebeurt. We willen de lusten maar wat willen we met de lasten? Vanavond (6 oktober) is er een informatieavond op het gemeentehuis over de vluchten van de F35 vanaf vliegveld De Peel. Bent u daar ook?

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto’s, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.