In 2027 wil VieCuri eerste patiënten op nieuwe locatie op De Wieën ontvangen

VENRAY | VieCuri wil in 2027 de eerste patiënten verwelkomen in de nieuwe ziekenhuisvoorziening bij sportpark De Wieën in Venray. Naar verwachting wordt eind dit jaar, begin 2023 gestart met de verkoop van het huidige ziekenhuissterrein aan de Merseloseweg waar woningen gaan komen. Dat laat VieCuri op vragen van deze krant weten. 


Door Henk Baltussen


De gemeenteraad van Venray besloot dinsdag 27 september tot verplaatsing en herinrichting van honk- en voetbalvelden op De Wieën. Dat is nodig om nieuwbouw van VieCuri in Venray in de nabijheid van gezondheidscentrum De Wieënhof mogelijk te maken. Hoe staat het eigenlijk me de plannen om te komen tot een nieuwe ziekenhuisvoorziening, de benaming die VieCuri prefereert boven ziekenhuis? Is het zeker dat De Wieën de nieuwe locatie van VieCuri wordt?


Woordvoerder VieCuri: "VieCuri en de gemeente Venray tekenden vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst. Dat doen we niet voor niets, wij blijven in Venray. De nieuwe ziekenhuisvoorziening wordt gerealiseerd op sportpark de Wieën. We willen hier samen iets moois neerzetten voor de inwoners van de regio."


Vorig jaar werd duidelijk dat het geen ziekenhuis wordt maar een ziekenhuisvoorziening zonder OK-bedden, met poli-OK-bedden voor dagopnames, zonder verpleegafdelingen. Er worden vooral poliklinische behandelingen en diagnostiek uitgevoerd. Denk hierbij aan bloedonderzoek, maken van röntgenfoto’s, hartfilmpjes en diverse andere onderzoeken. En de dialyseafdeling, die nu nog huist in het huidige VieCuri-pand aan de Merseloseweg, blijft behouden voor Venray. Of de dialyse een plek krijgt in het nieuwe gebouw, in De Wieënhof of elders in Venray, is onduidelijk.


Staan deze plannen nog recht overeind?

"Er zijn geen wijzigingen op de plannen zoals een jaar geleden bekendgemaakt."


Heeft VieCuri in de achterliggende periode gewacht met verdere stappen te ondernemen, totdat duidelijk zou worden dat de gemeenteraad akkoord zou gaan met de herinrichting van het sportpark? 

"Nee, we zitten hier zeker niet in de ‘wachtstand’, maar zijn juist heel druk bezig. Voordat de schop de grond in kan, moet er achter de schermen veel geregeld worden: van een programma van eisen voor de ziekenhuisvoorziening, de financiering, verplaatsing van het honkbalveld tot zaken op het gebied van ruimtelijke ordening zoals het bestemmingsplan. Daar houden we ons nu vooral me bezig."


Wat zijn de eerstvolgende stappen die genomen worden?

"VieCuri en de gemeente Venray werken momenteel de voorwaarden in detail uit, waaronder VieCuri de grond kan overnemen. VieCuri is zelf bezig met de voorbereiding van het programma van eisen en de onderzoeken die nodig zijn voor een toekomstig nieuw bestemmingsplan." De gemeenteraad is dan aan zet om in te stemmen met dat nieuwe plan.


Wanneer is naar verwachting het nieuwe VieCuri Venray klaar, wat is het tijdspad ernaartoe?  

"De bouw start naar verwachting medio 2025, de totale bouwtijd wordt op twee jaar geschat. De bedoeling is dat VieCuri in 2027 de eerste patiënten welkom heet in het nieuwe gebouw."


Op de huidige locatie aan de Merseloseweg zouden zo’n tweehonderd woningen kunnen komen. Is daar al meer duidelijkheid over?  

"Het klopt dat op die locatie een nieuwe woonwijk met circa tweehonderd woningen staat gepland. De voorbereiding is gestart voor de verkoop van het terrein. Dat is tevens indirect de eerste stap op weg naar de toekomstige woonwijk. De daadwerkelijke start van de verkoop verwachten we einde 2022, begin 2023 in gang te zetten. We gaan de buurt de komende maanden informeren over hoe dit proces in zijn werk gaat. Na het verkooptraject wordt duidelijk wie de locatie gaat ontwikkelen."