Noodoplossing dorpshuis

SMAKT/HOLTHEES | De Blokhut bij sportpark De Halt wordt de komende jaren het kloppend verenigingshart van Smakt en Holthees. Een nog te plaatsen tent moet voor meer oppervlakte zorgen, zodat ook de grotere feesten en evenementen door kunnen blijven gaan.


Nu het Pelgrimshuis in Smakt is gesloten en op een koper staat te wachten en café/zaal 't Trefpunt in Holthees nog slechts op halve kracht draait, zijn dorpsraad en verenigingen naarstig op zoek gegaan naar noodoplossingen om het dorpse leven te continueren. "Het is allemaal wel snel gegaan", zegt dorpsraadvoorzitter Rob Poels. "De sluiting van het Pelgrimshuis kwam onverwacht, 't Trefpunt is alleen nog op afspraak open en we zijn nog volop bezig met een nieuw dorpshuis. Daarom moest er een voorlopige voorziening komen. De Blokhut werd al breder ingezet. Met waarschijnlijk een eigen tent willen we bij het sportveld een grotere ruimte creëren, voor bijvoorbeeld carnaval en het dorpsfeest. Het moet een fatsoenlijke tent worden. Als die daar vier of vijf jaar kan blijven staan, verdient die zichzelf terug. Daarbij kunnen we de tent na gebruik nog verkopen. In de Blokhut is nu plaats voor natuurlijk de voetbalclub, de jeugdclub zit boven, voor de ouderen staat er een biljart, het gilde en de vrouwenvereniging hebben er een plek. De muziekvereniging repeteert nog in 't Trefpunt."

Met de komst van de nieuwe gemeente Land van Cuijk is er ook rond de realisatie van een nieuwe dorpsaccommodatie een nieuwe dynamiek ontstaan, volgens Poels. "De toenmalige gemeente Boxmeer vond dat alleen de locatie bij de sportvelden in aanmerking kon komen voor een nieuwe dorpsaccommodatie, met zo weinig mogelijk middelen de Blokhut bij het sportcomplex verbouwen. Land van Cuijk zegt nu de locatie voor een nieuw dorpshuis nog eens goed te bekijken." Hoe Venray en Boxmeer dit samen financieel gaan oppakken, is nog onduidelijk. Dit voorjaar liet wethouder Chantal Nijkerken weten dat nooit een plan door Smakt is ingediend en er geen Schoon door de Poort-budget beschikbaar is. Wel blijkt uit stukken van juli 2012 dat de gemeenten Venray en Boxmeer een inspanningsverplichting hebben.