Afbeelding
Foto: Persfoto

Dialoog hebzucht en gierigheid

Venray | De wereld lijkt steeds vaker alleen te draaien om productie, omzet en winst. Is dit werkelijk het belangrijkste: hoge cijfers, meer en meer, hebben? En bij voorkeur zo weinig mogelijk willen delen? De verschillen tussen rijk en arm worden groter en zijn in sommige gevallen eigenlijk al onoverbrugbaar. Femke Verhoeven is donderdag 20 oktober april te gast aan tafel tijdens de Schilderdialoog. Samen met gespreksleider Mia Tielen-Poels gaat zij graag met de aanwezigen in dialoog over het thema hebzucht en gierigheid, één van de zeven hoofdzonden. 


Femke Verhoeven is als zelfstandige werkzaam bij aannemers en op bouwprojecten, waar ze te maken krijgt met mensen uit alle lagen van de bevolking. En al deze mensen hebben hun eigen zorgen en belangen. Maar evengoed moeten ze betrokken en aangehaakt blijven tijdens de realisatie van een project. Het is belangrijk dat je er samen uitkomt. Ik alleen kan veel, maar samen verzetten we bergen.


Zo ziet Femke de maatschappij ook. “We zien allemaal hoe makkelijk hebzucht én gierigheid de overhand nemen. De energiecrisis, waarbij mensen enorm in de problemen komen terwijl energiebedrijven ongekende winsten maken. Allemaal bedrijven met belangrijke maatschappelijke functies waar ze graag mee pronken in reclames. En toch: tot delen van die winst met hun klanten nu het zo hard nodig is, moeten ze gedwongen worden door de overheid. Of bedrijven die hun medewerkers zo weinig betalen dat het werkende armoede oplevert. Maar jaarlijks gaan de winstcijfers wel omhoog. Zonder gene graaien en daarbij te gierig zijn om de ander ook iets te gunnen. Zo vind ik het bijvoorbeeld nog steeds ongelofelijk dat de rijkste mens op aarde zo rijk is dat hij alle inwoners op aarde 10 dollar kan geven en nog steeds vele miljarden over kan houden. En hij is niet eens de enige die dit kan! Ik ben echt niet tegen goed geld verdienen, zeker niet. Maar ik denk wel: is dit nu wenselijk? In een tijd waar overal ter wereld mensen vechten voor hun bestaansrecht?”

Wat zijn je ervaringen? “Het baart mij baart zorgen wat ik zie gebeuren in de wereld om mijn heen. Goed geld willen verdienen en mooie spullen willen hebben vind ik werkelijk geen schande. Maar hebben we niet ook een verantwoordelijkheid naar elkaar? We hoeven niet alles hetzelfde te hebben, verschillen mogen er zijn. Het is goed ergens naar te streven en er is niks mis met hard werken voor iets. Alleen nu is door ‘hebzucht en gierigheid’ de ongelijkheid wel heel groot aan het worden. Niet alles is op te lossen met liefdadigheid en dat hoort ook niet zo. Ik denk dat de meeste mensen toch graag hun eigen broek willen ophouden en niet alleen hun hand. Voor jezelf kunnen zorgen geeft een goed gevoel en is goed voor je eigenwaarde. Dus hoe zorgen we dat iedereen binnen boord blijft?”


Wat zijn je dromen? “Dat iedereen op een fijne en zinvolle manier kan leven en bestaan met een goed gevoel over zijn of haar eigen bijdrage aan de maatschappij. Dat iedereen de kans krijgt te genieten van het leven zonder enorme (financiële) kopzorgen. Dat we elkaar een bestaansrecht gunnen, zonder dat de een alles heeft en de rest niets.”


De Schilderdialoog vindt op donderdag 20 oktober plaats bij Cultura Venray, Schoutenstraatje 8 Venray, en duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Er kunnen maximaal tien personen (gratis) deelnemen. Graag aanmelden via info@venrayindialoog.nl.