Wethouder Martin Leenders in gesprek met 'ervaringsdeskundige' Matt Arts.
Wethouder Martin Leenders in gesprek met 'ervaringsdeskundige' Matt Arts. Foto: Antoon Jeuken

'Bewustwording stap één'

Venray | Hij nam zelf de proef op de som. Wethouder Martin Leenders ging maandag op uitnodiging van het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) in een rolstoel zitten om te ervaren hoe het is om je als rolstoeler in en om het gemeentehuis voort te bewegen. Hij nam drempels, trotseerde de helling voor het gemeentehuis en reed met zijn geleende rolstoel ook door de Engelse tuin. Later op de dag stapten ook de rest van B en W en ambtenaren in een rolstoel om te ondervinden hoe het is om met een fysieke beperking gebruik te maken van de openbare ruimte.


Martin Leenders gaf voordat hij aan zijn rolstoelrondje in de buitenlucht begon het startschot voor de Week van de toegankelijkheid in de gemeente Venray. "De week is bedoeld om te laten zien dat mensen met een handicap, lichamelijk, geestelijk en/of slechtziend, niet altijd overal naar binnen kunnen zoals het hoort", legt voorzitter Peter Platzbeecker van het GPV uit. "Het is belangrijk dat mensen die plannen maken zich bewust zijn van mensen die dingen niet kunnen. Als je dat kunt vermijden, dat mensen dingen niet kunnen, dan is dat al een aardige winst. Wij vinden dat mensen met een handicap zo maximaal mogelijk zelfstandig moeten kunnen deelnemen aan wat in de maatschappij gebeurt."

Wethouder Martin Leenders was dat met hem eens. Hij wees onder meer op het belang van de Inclusie-agenda 2022-2024, een document dat onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. "We hebben gezegd: we moeten bijzondere aandacht hebben voor mensen met een beperking. Ik denk dat dit stap één is; bewustwording. Hoe goed we ook nadenken achter ons bureau, in de praktijk blijkt toch dat het anders uitpakt." De activiteit van maandag krijgt op zaterdag 15 oktober een vervolg met de Internationale Dag van de Witte Stok. In Nederland zijn 320.000 blinden en slechtzienden. Volgens het GPV houden gemeente, ondernemers en bezoekers onvoldoende rekening met blinden en slechtzienden. Het GPV en het Oogcafé willen daarom op 15 oktober aandacht vragen voor de 'witte stok' om daar verandering in te brengen. De actie, vooral bedoeld voor B en W en raads- en commissieleden, vindt plaats van 14.00-17.00 uur in Venray. De start is om 14.00 uur vanaf Schoutenstraat 14. De laatste (publieks)wandelingen als blinde of slechtziende starten om 16.00 uur, onder begeleiding van leden van het GPV of Oogcafé.