Loek Nelissen wordt geportretteerd in een documentaire.
Loek Nelissen wordt geportretteerd in een documentaire. Foto: Eigen foto

Docu Loek Nelissen op tv

Venray | ‘Van Hollandse aannemer tot een veelzijdige Venrayse ondernemer’ is de titel van de documentaire, waarvan op zaterdag 8 oktober om 19.00 uur het eerste deel in het programma Venray van toen op Peel en Maas TV wordt getoond. In deze 1 uur en 45 minuten durende film, een productie van Sinvid Mediamakers, wordt de Venrayse ondernemer Loek Nelissen geportretteerd. Deel twee is vervolgens op zaterdag 5 november om 19.00 uur op Peel en Maas TV te zien. 


“De documentaire bevat unieke filmbeelden en vele historische documenten en foto’s”, weet Jac van Sinten als de beste. Samen met zijn zoon Rudy spendeerde hij vele Sinvid-uren aan de documentaire, waaraan ze in opdracht van Frank Nelissen, een van de zonen van de op 16 maart 1916 vlak voor zijn negentigste verjaardag overleden bouwondernemer, ruim vier jaar werkten.

Op 26 maart 2016 zou Loek Nelissen zijn honderdste verjaardag hebben gevierd. Precies op die dag werd de documentaire in besloten kring aan familieleden en andere naasten van de familie Nelissen vertoond en het boek ‘Een verrekt mooi leven’ gepresenteerd. Een paar jaar later kregen mensen die hun medewerking verleenden de film ook exclusief te zien.


“Maar in overleg met Frank Nelissen is onlangs besloten de film op Peel en Maas TV uit te zenden”, vertelt Van Sinten. “Want Loek Nelissen, zijn aannemersbedrijf J.P.A. Nelissen en Venray zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Loek was een betrokken ondernemer en hij speelde op talloze manieren een rol bij de maatschappelijke ontwikkelingen en organisaties in ‘zijn’ Venray. Die beelden komen ook terug in de documentaire, maar bijvoorbeeld ook unieke fragmenten over zijn jeugd in Haarlem. Die 9 mm-film uit 1932 hebben wij opgespoord bij een familielid in Culemborg. Ook hebben we op locatie in Haarlem gefilmd en in meerdere archieven gespeurd, onder meer van bouwbedrijf BAM. De eerste beelden beginnen in Haarlem, waar grootvader J.P.A. Nelissen in 1875 als zelfstandige timmerman en aannemer begon."


Loek Nelissen verhuisde na zijn huwelijk met Do Smit vanwege zijn werk in 1943 van Haarlem naar Rotterdam. Hij verkaste vervolgens in augustus 1945 naar Venray om een bedrijf op te bouwen en mee te helpen aan de wederopbouw van de regio. De ondernemer vestigde zich aan de Stationsweg in Venray met Bouwbedrijf J.P.A. Nelissen. Zijn gezin volgde in 1948. Zijn onderneming was onder meer betrokken bij de realisatie van het plan woonwijk Desselke. Nelissen was onder meer ook medeoprichter van bedrijven als Neduco en Nelipak. Bovendien vervulde hij veel maatschappelijke functies. Hij was voorzitter van de Industriële Club Venray en voorzitter en bestuurder van de toenmalige LTS en LOM-school. De Venrayse ondernemersprijs is naar hem vernoemd. “Loek was gewoon een maatschappelijk betrokken persoon, een geliefd iemand in het Venrayse. Hij zag al snel dat behalve bouwen ook arbeid en scholing in belangrijke mate bijdragen aan, de verbetering van, het welzijn van de bevolking. Net als cultuur, sport en gezondheidszorg. Maar natuurlijk kende ook zijn leven ups en downs. In onze documentaire hebben we geprobeerd zijn levensverhaal op een eerlijke manier in woord en beeld te brengen. Het is mooi dat we dit historische document over een markant, ondernemend en sociaal mens nu ook in twee delen via Peel en Maas TV aan ‘Venray’ kunnen laten zien.”

De documentaire wordt na de eerste uitzending op zaterdag 8 oktober om 19.00 uur elke twee uur (tot en met zondag 9 oktober 23.00 uur) herhaald op Peel en Maas TV. Deze uitzending wordt van woensdag 12 oktober 19.00 uur tot donderdagavond 13 oktober 23.00 uur nogmaals om de twee uur op Peel en Maas TV herhaald.

Afbeelding