Afbeelding
Foto: Eigen foto

Straks sprake van ernstig milieudelict?

MERSELO | In een brief aan de gemeenteraad wordt gesproken van een ernstig milieudelict, mocht de voormalige vuilstort Venray Broek veranderen in een zonnepark. De briefschrijver die anoniem blijft, werpt zich op als vertegenwoordiger van omwonenden die in opstand zijn gekomen tegen de plaatsing van vele duizenden zonnepanelen in het natuurgebied. 


Door Henk Baltussen


De brief van 28 september is een vervolg op een schrijven van eind augustus van  Jan Hoedemakers, Hennie ter Haar, Manfred Snijders, Femke Verhoeven, Rob Langohr en Jan Droesen, omwonenden van de oude vuilstort en betrokken Venraynaren.

De briefschrijver noemt Venrays Broek 'een pareltje herwonnen natuur op een voormalige vuilstort die ruim veertig jaar met rust is gelaten'.  Daardoor zouden geen schadelijke stoffen in het milieu terecht zijn gekomen en heeft de natuur zich hersteld en ontwikkeld met een gezonde balans tussen flora, fauna en de aanwezige habitat.


Ernstige tekortkomingen

Hij stelt dat bij plaatsing van zonnepanelen een uniek natuurgebied wordt verwoest en wordt ontbost. Tevens zou het ontwerpbesluit voor de omgevingsvergunning van het zonnepark Venrays Broek ernstige tekortkomingen bevatten, wat ernstige milieurisico’s kan opleveren. 'Als dit plan in deze vorm wordt doorgezet, vrezen wij voor een zwaar milieudelict met onomkeerbare ecologische en milieukundige schade voor de omgeving. Daarnaast is er een kans op extreme saneringskosten voor de gemeente Venray'. De briefschrijver pleit daarom voor een andere locatie ('wij willen daar graag over meedenken'), er moet onderzoek worden verricht naar de afwerklaag op de vuilstort die op vele plekken erg dun is, naar de grondwaterkwaliteit en als het park toch wordt aangelegd, moet de locatie worden gesaneerd om een milieuramp te voorkomen.' 

Tevens laakt de briefschrijver het gegeven dat met het oog op vergunningverlening gebruik wordt genaakt van twintig jaar oude rapporten. 'De situatie nu is anders dan toen. Recent is er rondom de stort een massieve peilgestuurde drainage aangebracht. Het is mogelijk dat door deze drainage grondwaterstromen ontstaan onder de stort door in de richting van de Endepoel'. 


Omgevingsdialoog 

De hierboven genoemde omwonenden van Venrays Broek en betrokkenen Venraynaren lieten eerder weten dat in de buurt 'behoorlijke onrust' is ontstaan rondom de plannen. Een door zestig personen ondertekende zienswijze geeft dit weer. Ook de Dorpsraad Merselo maakt zich in een zienswijze zorgen over de plannen. Omdat het college zonder raadpleging van de gemeenteraad 'ja' kan zeggen tegen de komst van het zonnepark, doen de briefschrijvers een dringend beroep op de raad om er zich toch over uit te spreken. De omwonenden twijfelen ernstig of de afgesproken regels en procedures wel worden nageleefd, zoals die onder andere in de KODE (Kader Opwekking Duurzame Energie Venray) zijn opgesteld. Er zou ook geen fatsoenlijke omgevingsdialoog met de omwonenden hebben plaatsgevonden. 


Eerste succesje

De omwonenden hebben een eerste succesje binnen. Woensdag 12 oktober komt zonnepark Venrays Broek aan de orde in de commissie Werken en Besturen. Dat gebeurt op initiatief van de SP. De fractie wil weten waarom het college geen gehoor wil geven aan de bezwaren van de omwonenden en of het de moeite waard is een natuurgebied op te opofferen voor zonnepanelen. De SP vindt bijna vijf hectare zonnepanelen een aantasting voor het gehele gebied. 

Mocht een groot deel van de commissie het met de SP eens zijn, dan kan het onderwerp worden doorgeschoven naar de gemeenteraad.


Foto: De zes hectare grote voormalige vuilstort Venrays Broek vanuit de lucht, met op de achtergrond de skyline van Venray.