De jubilarissen van fanfare St. Oda uit Merselo straalden van oor tot oor.
De jubilarissen van fanfare St. Oda uit Merselo straalden van oor tot oor. Foto: St. Oda

Jubilarissen in het zonnetje

Merselo | Het jubilarissenconcert van St. Oda uit Merselo vond zaterdag plaats in Zaal 't Anker in Merselo. Gezien de jaren die er ingehaald moesten worden, heeft de fanfare maar liefst 570 jaar aan jubilarissen mogen huldigen. Na een concert van de drumband en de fanfare werden de 25-, 40-, 50-, 60- en zelfs 70-jarige jubilarissen gehuldigd met een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).


Het concert werd afgetrapt met een drietal nummers van de drumband van St. Oda. Nadat het hele podium verbouwd was, ging de fanfare van start met een Spaans programma. Hierbij werden solo’s gespeeld door Giel Poels op de bugel en Anne Janssen op de trompet. Het concert werd afgesloten met een trombonetrio, wat door de trombonisten speciaal werd opgedragen aan jubilaris Wim Wilms.

Na het concert was het tijd voor het huldigen van de jubilarissen. Anita Muijsers-Litjens en Liesbeth van de Venne zijn 25 jaar lid van St. Oda. Zij werden door voorzitter Frans Janssen geprezen voor hun trouwe en actieve bijdrage aan de vereniging. "Hierna maakten we een grote sprong naar de jubilarissen die maar liefst 70 jaar lid zijn van onze vereniging, namelijk de ereleden Wim van Dijck en Harrie van der Zanden", meldt Vera Michels namens St. Oda. "Beide mannen hebben in het verleden veel voor de vereniging gedaan, zowel als muzikant als op bestuurlijke vlak. Vervolgens werden Jan Poels en Wim Wilms gehuldigd voor hun 60-jarig jubileum. Zij zijn een voorbeeld voor alle leden van onze vereniging. Ze komen iedere week met veel enthousiasme en inzet naar de repetitie."

Er waren maar liefst vier leden te huldigen voor hun 40-jarig jubileum: Pieter Rieter, Joel Eijssen, Harm Hendriks en Bart Peeters. Over Pieter werd gezegd dat hij in het verleden veel heeft gedaan voor de vereniging, van bestuurslid tot inzet voor de muziekfeesten tot het maken en beheren van foto’s en video’s. Joel heeft jarenlang bugel gespeeld bij de fanfare en is altijd lid gebleven, nadat hij naar het westen van het land is verhuisd. Hij was betrokken bij de Fanfare Promotie Concerten en is nog steeds bestuurslid van het Nederlands Jeugd Fanfare Orkest. Harm is als drummer de motor van de fanfare. Hij is een drummer met een heel vast en strak ritme, zoals er in de wijde omtrek niet veel zijn. Bart werd door de voorzitter omschreven als een echt verenigingsmens, hij is er als hij er moet zijn en hij doet wat hij moet doen. De 40-jarig jubilarissen werden bedankt voor alles wat zij voor St. Oda hebben gedaan en betekend.

Tot slot mocht de vicevoorzitter Tilly Wiechert naar voren treden voor het woordje voor de 50-jarig jubilarissen: Noud Janssen en Frans Janssen (voorzitter). Noud is een actief lid van de vereniging die veel voor de vereniging doet: beheren van slagwerkinstrumenten, bakken van snacks en het tappen van de biertjes voor de derde helften. St. Oda kan altijd een beroep op hem doen wat erg gewaardeerd wordt. Frans werd geprezen voor zijn grote hart voor de vereniging. Hij is al enkele periodes voorzitter waarin hij betrokken is bij de leden en probeert de vereniging levend te houden. Hij wordt geroemd voor zijn mooie presentaties bij concerten, de uitleg van de muziekstukken en zijn kwinkslagen tijdens speeches.

"Nadat alle jubilarissen hun speldje en oorkonde overhandigd hebben gekregen en een mooie bos bloemen in ontvangst hadden genomen, was het tijd een feestelijk samenzijn. Wij hebben genoten van deze avond en zijn supertrots op al onze jubilarissen en onze bruisende vereniging. We hopen dat zij nog lang lid blijven van onze vereniging."

Afbeelding