Plan voor minder vijftig, meer dertig-kilometerwegen

VENRAY | Burgemeester en wethouders van Venray wil meer dertigkilometerwegen in de kern van Venray om de veiligheid van vooral fietsers, voetgangers en ander langzaam verkeer beter te waarborgen. Dat laat het college op vragen van Venray Lokaal-raadslid Richard de la Roy weten. Uitvoering daarvan laat nog wel even op zich wachten. 


Door Henk Baltussen


De la Roy stelde dat uit reacties van inwoners bleek dat fietsers, voetgangers en ander langzaam verkeer op drie locaties in Venray gevaar lopen door te hard rijdend autoverkeer. Het betreft de kruising bij de Henri Dunantstraat, Antoniusveldweg en de Kiosk, een deel van de Raadhuisstraat en het deel van de Langeweg tussen Kempweg en Langstraat. Het VL-raadslid vroeg het college op die onveilige verkeersplekken per direct maatregelen te nemen. Het college laat weten het niet met de La Roy eens te zijn en neemt op korte termijn geen infrastructurele maatregelen. 'Situaties, welke gerelateerd zijn aan snelheid in combinatie met oversteken door langzaam verkeer, op wegen binnen de bebouwde kom, worden niet als verkeersonveilig gezien'.

Om De la Roy enigszins tegemoet te komen, krijgt hij de belofte dat op de drie locaties in de komende periode digitale borden komen hangen die snelheden meten, tevens wordt de politie ingelicht. Voor de lange termijn liggen wel aanpassingen in het verschiet. Zoals het veranderen van veel vijftigkilometer- in dertigkilometerwegen. Een discussie die al langer ook landelijk speelt. Dertig moet de norm worden, vijftig de uitzondering. 

Eind 2020 nam de Tweede Kamer daartoe een motie aan. Gemeenten kunnen nu zelf bepalen op welke wegen de snelheidslimiet naar dertig kilometer te verlagen. De gemeente Venray gaat hiermee aan de slag, eind 2023 ligt er een maatregelenpakket. Of en hoe de door Venray Lokaal aangedragen verkeerslocaties daarin worden meegenomen, is nu nog onduidelijk.