Afbeelding
Foto: LGOG

Lezing Bodem als basis

Venray | Op maandag 26 september 2022 organiseerden LGOG Kring Venray en Odapark Venray in het Theehuis van het Odapark een lezing met de titel ‘De bodem als basis’. 


De spreker was Edmond Staal, stafmedewerker Externe Betrekkingen bij Het Limburgs Landschap en van 2004 tot in 2021 bestuurslid en vicevoorzitter van het Odapark. Edmond Staal is bij velen bekend als presentator van de L1-tv-serie Natuurlijk Limburg van programmamaker Maurice Nijsten. Ondanks het slechte weer had een groot aantal geïnteresseerden zich naar het Theehuis begeven. En daar hebben ze geen spijt van gekregen. Op zijn bekende, bevlogen wijze boeide Edmond Staal de aanwezigen.


Uitleg

Op heldere en begrijpelijke wijze legde hij uit hoe de bodem van de aarde in de loop van honderden miljoenen jaren de huidige vorm en samenstelling heeft gekregen. Het schuiven van de continenten, het ontstaan van vulkanen, het ontstaan van kolen, kalksteen (mergel), ijzeroersteen, vuursteen enzovoort en hun toepassing als natuurlijke bouwmaterialen, de ijstijden met hun ook in Nederland nog altijd zichtbare gevolgen, de effecten van water en wind, het zijn slechts enkele van de vele onderwerpen die aan de orde kwamen. Na de pauze ging de spreker uitvoerig in op de huidige situatie. Hij legde uit hoe bodem, landschap en natuur vanaf de industrialisatie - en met name in de laatste decennia - veranderden en welke bedreigingen dit oplevert voor mens en natuur. Een gedragsverandering is noodzakelijk om de natuur de kans te geven om enigszins te herstellen. De huidige problemen met bijvoorbeeld waterkwaliteit, stikstof en CO2 en de daaruit voortvloeiende discussies tonen dat aan.


Zuinig

Duidelijk werd dat we zuinig moeten zijn op de bodem als basis voor het leven. In dat verband vertelde Edmond Staal ook over het project Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum als een geslaagd voorbeeld van menselijk ingrijpen in het landschap. De avond werd afgesloten door de voorzitter van het Odapark, Patrick van der Broeck, die mede namens LGOG Kring Venray Edmond Staal uitvoerig dankte voor zijn voordracht.


Vergoeding

Hij maakte bekend dat Edmond zijn vergoeding beschikbaar stelt voor de restauratie van een historische koets van Kasteel Arcen en dat dit initiatief voor de besturen van Odapark en LGOG Kring Limburg aanleiding is om hun inkomsten uit deze avond eveneens voor dit doel beschikbaar te stellen. Ook de aanwezigen steunden dit  initiatief en vulden royaal de speciaal voor dit doel opgestelde collectebus. Veel gehoorde opmerkingen na afloop van de lezing in het Odapark: ‘interessant’, ‘leerzaam’, ‘blij gekomen te zijn, ondanks het slechte weer’.


Foto: Edmond Staal tijdens zijn voordracht. Foto: LGOG.