Balanceren op een grote bal was een flinke uitdaging.
Balanceren op een grote bal was een flinke uitdaging. Foto: Antoon Jeuken

St. Oda bestaat 100 jaar

Ysselsteyn | Basisschool St. Oda bestaat honderd jaar en dat werd groots gevierd. Het eeuwfeest begon op vrijdagmiddag met optredens van het Ysselsteyn opleidingsorkest (YOO) en het Jeugd Ensemble Slagwerk (JES). Daarna voerden alle leerlingen van de school een heuse circusshow op. Voor het spektakel waren veel ouders en opa's en oma's naar het schoolplein van de school gekomen.


De toeschouwers zagen onder meer koorddansers uit de bovenbouw, maar ook de allerjongste leerlingen van St. Oda deden een duit in het zakje. Zij betraden als clowns in optocht de 'circuspiste'. Debby Broeren, directeur van basisschool St. Oda, genoot met volle teugen van het spektakel op het schoolplein. "De kinderen hebben de circusacts vandaag allemaal voorbereid, de tijd was dus erg kort. Het is mooi om te zien dat alles is gelukt en dat er zoveel publiek komt kijken. Dat had ik eerlijk gezegd ook wel een beetje verwacht, want de saamhorigheid in Ysselsteyn is groot en we kunnen eigenlijk met alles wel op de steun van het dorp rekenen." Na afloop werd door iedereen gezamenlijk het nieuwe schoollied van de basisschool gezongen en ook die uitvoering leverde veel applaus op. Toch waren er nog meer festiviteiten. Afgelopen zondag werd er namelijk een brunch georganiseerd voor alle (oud-) medewerkers van de school. "Daar heb ik erg naar uitgekeken", vervolgt Broeren. "Ik vind het heel fijn om oud-collega's weer te zien. Persoonlijk keek ik daar misschien wel het meeste naar uit, maar ook de open dag van zondagmiddag was genieten."

Tijdens de open dag, die rond de klok van 14.00 uur begon, werd het publiek onder meer verrast door een optreden van het schoolteam. Tevens waren er een springkussen en een stormbaan voor de kinderen en zij konden zich ook laten schminken. Bovendien was er een quiz en een speurtocht binnen de school en er was een mogelijkheid om selfies te maken. "Ook hadden we een heus schoolmuseum op poten gezet met een mooie fototentoonstelling. We hebben zelfs de oude presentielijsten uit 1922 nog ter inzage liggen. Dat is allemaal nog bewaard gebleven en dat is wel bijzonder. Tegenwoordig is natuurlijk alles digitaal, maar vanuit het verleden hebben we nog veel fysiek archief beschikbaar. Het museum laat de volledige eeuw St. Oda zien, want ook de coronaperiode komt terug in het museum, dat was natuurlijk een mindere periode, maar het hoort wel bij de geschiedenis van de school."

Afbeelding
Afbeelding