Niet 'foute' vlag maar rode zakdoek als symbool protest

VENRAY | Het verwijderen van de omgekeerde Nederlandse vlaggen die aan veel lantaarnpalen hangen in de gemeente Venray, is nog niet zo'n eenvoudige zaak. Boeren zijn terughoudend ze te verwijderen en ook de suggestie van de gemeente Venray om voortaan de rode zakdoek als symbool van protest te voeren wordt niet enthousiast omarmd. Dat viel op te maken uit antwoorden van wethouder Erik van Daal op vragen van GroenLinks en een suggestie van de VVD.


Door Henk Baltussen  


GL-fractieleider André van Maarschalkerwaard stelde tijdens de raadsvergadering van dinsdag dat wat hem betreft de omgekeerde vlaggen aan lantaarnpalen voor 16 oktober moeten zijn verwijderd. Dat is de dag van de jaarlijkse herdenking die op het Venray War Cemetery, de Engelse oorlogsbegraafplaats, wordt gehouden. Voor de tweede keer stelde GroenLinks vragen over het 'misbruiken' van de Nederlandse vlaggen door boeren in de gemeente Venray die tegen de stikstofmaatregelen protesteren. Commissielid Cees de Vocht deed dat al eerder begin september. Van Maarschalkerwaard: "Het signaal van de boeren is duidelijk overgekomen. Bij veel inwoners roepen de vlaggen vragen en emoties op, sommigen voelen zich zelfs gekwetst. De vlaggen zijn bovendien in strijd met  de Algemene plaatselijke verordening gemeente Venray 2022. We willen dat het college handhaaft en de vlaggen laat verwijderen. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk als door losgeraakte vlaggen ongelukken gebeuren en wie draait op voor de kosten om ze weg te halen?"


250 euro

Wethouder Van Daal gaf aan regelmatig in gesprek te zijn met de boeren, ook over de vlaggen. "Het probleem is aangekaart dat het onderhand tijd is ze te verwijderen. Er wordt nu geïnventariseerd waar ze moeten worden weggehaald en wie dat doet. Eventueel doen we het zelf. Maar de kosten zijn voor wie ze heeft opgehangen. Wordt niet bekend wie de vlaggen ophing, dan is de eigenaar van de lantaarnpalen verantwoordelijk." Het blijkt dat het overgrote deel van de vlaggen in lantaarnpalen van de provincie hangen. Daar kan de gemeente verder niets mee, liet Van Daal weten. "In lantaarnpalen van de gemeente hangen er zo'n vijftien tot twintig. Het kost 250 euro om die vlaggen eruit te halen." 

Het zou mooi zijn als degenen die ze opgehangen hebben, ze ook weghalen, vond Van Maarschalkerwaard. "We stellen alles in het werk om de vlaggen voor 16 oktober verwijderd te hebben", aldus Van Daal. VVD-fractieleider Bas Künen begreep de vragen van GroenLinks. "Wij vinden ook wat van die vlaggen. Laat de boeren voortaan de rode zakdoek gebruiken." Wethouder Van Daal liet weten dat die suggestie is geopperd. Of daar gevolg aan wordt gegeven, liet hij in het midden.