Week van de Dementie

Venray | Alle lof voor de ruime redactionele aandacht in uw media voor de dementieproblematiek in onze gemeente. Zeker in en rond de Week van de Dementie en Wereld Alzheimerdag was er in nieuwsblad Peel en Maas veel nuttige informatie te lezen over deze aandoening, die hard op weg is om volksziekte nummer één te worden in ons land. In Venray leven momenteel bijna zevenhonderdvijftig mensen die aan deze ziekte lijden. Rond elke persoon met dementie zijn gemiddeld drie mantelzorgers actief.

Dat betekent dus dat er in onze gemeente een kleine drieduizend mensen dagelijks - direct en indirect - met deze vreselijke, ontluisterende en mensonterende aandoening worden geconfronteerd. Uw berichtgeving getuigt dus van verantwoordelijkheidsbesef en respect voor deze grote groep mensen en van het belang dat u hecht aan goede publieksvoorlichting. Nogmaals hulde!
Hoe schril staat dit daarentegen in contrast met de spotprent van uw cartoonist Doerak afgelopen week over hetzelfde thema. Ik twijfel er niet aan dat deze tekening grappig en niet verkeerd bedoeld is, maar ik denk dat dit bij de mensen die ik hierboven noemde, wel anders kan zijn binnengekomen. Nee, ik kom hier niet met verwijten, maar wel met een welgemeend advies aan uw cartoonist: Verdiept u zich eerst wat meer in het thema, alvorens u uw tekenpen ter hand neemt!


Paul Halmans, vrijwilliger Alzheimer Café Venray.