Nederlands F-35-testtoestel F001.
Nederlands F-35-testtoestel F001. Foto: Ministerie van Defensie

Meetpunt in Merselo en Brabander

VENRAY | Op maandag 17 oktober en mogelijk ook een dag later voert een F-35 gevechtsvliegtuig belevingsvluchten uit in de omgeving van de voormalige vliegbasis De Peel. Door deze vluchten krijgen omwonenden een indicatie van het geluid van de vliegtuigen en de impact daarvan op de leefomgeving. De gemeenten overwegen eigen geluidsmetingen te verrichten. 


De situatie in oktober is echter niet in overeenstemming met de werkelijkheid, mocht De Peel worden heropend. Er kan nu niet daadwerkelijk worden gestart en geland op de Limburgs/Brabantse vliegbasis, omdat de baan daarvoor nog ongeschikt is. Maar de vliegroutes komen wel zoveel als mogelijk overeen met de routes zoals die na de eventuele heropening van De Peel worden gevlogen, laat Defensie weten. De huidige start- en landingsbaan is verouderd en niet geschikt om veilig op te kunnen landen en opstijgen. De F-35 vliegt in oktober wel laag over de baan, maar van een daadwerkelijke start- en landing is geen sprake.


Woonkernen

Het geluid dat het toestel maakt is ook afhankelijk van het gewicht. Er is een verschil tussen landen met een volle tank en daadwerkelijk landen na een trainingsmissie met een lege tank. De locatie, richting en vlieghoogte van het toestel boven de omliggende woonkernen zullen volgens Defensie wel representatief zijn. Op 17 oktober, en mogelijk op 18 oktober als reservedag, gaat de nieuwe straaljager vooral aankomst- en vertrekroutes vliegen. Deze routes zijn in overleg met Defensie en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) tot stand gekomen en bootsen zo goed als mogelijk de toekomstige vliegpatronen na, aldus Defensie. Om de beleving zo realistisch mogelijk te laten zijn, roept Defensie omwonenden nadrukkelijk op de vluchten te beleven vanuit hun reguliere woon- of werkomgeving en niet naar de vliegbasis te komen. De bedoeling is dat de belevingsvluchten in twee sessies van elk veertig minuten worden gehouden. De eerste vanaf 11.30 uur, de tweede vanaf 15.30 uur. 

Op verzoek van de omliggende gemeenten voert het NLR ook geluidsmetingen uit op een aantal locaties in de omgeving. Zoals het er nu voor staat worden tijdens de belevingsvluchten zes bemande meetpunten rondom De Peel ingericht. In de gemeente Venray staan er twee gepland, in Merselo en de Venrayse wijk Brabander. "Misschien dat de gemeente Venray nog extra metingen laat verrichten door de Regionale Uitvoeringsdienst Limburg Noord", laat Jan Houba weten. Hij is lid van de Commissie Overleg & Voorlichting Milieu De Peel (COVM) namens de Venrayse inwoners. "Dat zouden ook de andere gemeenten op eigen titel kunnen doen. Bij veehouderijen in de buurt van De Peel zouden bijvoorbeeld metingen kunnen worden gedaan. Ook om te zien hoe het vee op de herrie reageert. Maar dat is aan de gemeenten zelf." Dat laatste juicht Houba wel toe.


Onderzoeksbureau

F-35 maakt 17 oktober twee belevingsvluchten

De locaties van de meetpunten zijn in afstemming met omliggende gemeenten bepaald. Het NLR maakt de resultaten openbaar. Daarnaast voert onderzoeksbureau Invior een belevingsonderzoek uit. Dit onafhankelijke onderzoek vindt plaats in opdracht van Defensie en in samenwerking met de omliggende gemeenten. Uiteindelijk is het de bedoeling van Defensie om De Peel als vliegbasis te revitaliseren. In dat geval stijgen jaarlijks twaalf jachtvliegtuigen maximaal 1.800 keer op en landen evenzoveel keer weer op De Peel. De 3.600 vliegbewegingen vinden plaats in drie periodes van zes weken of een periode van 24 weken. Dat gebeurt dan van maandag tot en met donderdag tussen 07.00 tot 23.00 uur.


Op 6 oktober wordt in het Venrayse gemeentehuis van 19.00 tot 21.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden over de belevingsvluchten. Sprekers van Defensie, NLR, Invior en de gemeente gaan de vluchten nader uitleggen. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen over de vluchten, de geluidsmetingen en het belevingsonderzoek. Geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden via informatiedepeel@mindef.nl onder vermelding van naam en woonplaats. De informatieavond op 6 oktober is ook te volgen met een livestream op internet.

Afbeelding
Beide Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland (2016).
De F-35 Lightning II in de lucht.