Jase Zabek (7) sport graag zoals hier bij het Schuttersveld in Venray.
Jase Zabek (7) sport graag zoals hier bij het Schuttersveld in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Sporten voor iedereen

Venray | Voldoende bewegen en sporten is belangrijk en de zevenjarige Jase Zabek uit Venray wil sporten voor iedereen gratis toegankelijk maken. Dat wil hij realiseren door de komst van buitenfitnesstoestellen naar openbare speeltuinen in Venray. Jase wil beginnen in Landweert waar hij woont en klopte hiervoor ook al aan bij de gemeente Venray.


Toen kreeg hij te horen dat de speeltuinen in zijn wijk op de nominatie staan om de komende jaren vernieuwd te worden. Aan buitenfitnesstoestellen werd niet direct gedacht. Maar als er veel animo was uit de wijk, dan zou de gemeente die optie bekijken. Jase zou het animo kunnen toetsen middels een handtekeningenactie en dus ging hij aan de slag.


Handtekeningen

Samen met een nichtje en vriendinnetje haalde hij al ruim 150 handtekeningen op in de wijk. "Ik sport graag en beweging vind ik belangrijk", legt Jase uit. "Ook vind ik dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om te kunnen sporten en bewegen. Er zijn toestellen te krijgen voor kinderen, volwassenen en senioren. Voor alle leeftijden dus. Deze handtekeningenactie ben ik gestart om de gemeente te laten zien dat er meer mensen zijn die sport en beweging ook belangrijk vinden en ook meer buitenfitnessplaatsen zouden willen zien in Venray."

In Venray zijn er buitenfitnesstoestellen bij het Schuttersveld. Als het aan Jase ligt, dan komen er dus snel meer plekken bij. "Jase is vastberaden om de actie tot een succes te maken", vertelt zijn moeder Iris Merken. "Ik ben heel erg trots op hem. Hij heeft in korte tijd heel veel handtekeningen opgehaald en dat is wel bijzonder. Ik heb er zelf weinig aan hoeven doen. Ik ben natuurlijk wel met hem meegegaan tijdens de actie, maar hij heeft overal zelf aangebeld om zijn verhaal te doen."


Wanneer Jase de handtekeningen gaat aanbieden aan de gemeente Venray, is nog niet bekend.

Afbeelding