Het bejaarden- en verzorgingshuis Schuttersveld is nog volop in aanbouw.
Het bejaarden- en verzorgingshuis Schuttersveld is nog volop in aanbouw. Foto: oude foto

Bejaardentehuizen

Venray | Wat is er in de loop der jaren toch veel veranderd. Rond 1960 bestonden er nog bejaardenhuizen, sterker nog; In Venray werd een nieuw bejaardenhuis Schuttersveld gebouwd. In die tijd was het vrij normaal dat je als 'oudere' op je 65e verhuisde van een gewone woning naar een bejaardenhuis. 


Daar hoef je tegenwoordig niet mee aan te komen, levensloopbestendige woningen zijn nu erg in trek maar daar is een tekort aan. Als je bijna gepensioneerden spreekt dan hebben ze plannen te over wat ze allemaal gaan doen als het werkzame leven (wat overigens nu ná het 65e jaar ligt) stopt. Zijn de gepensioneerden van nu actiever dan de gepensioneerden van rond 1960? Waarschijnlijk wel maar veel werk is ook minder zwaar en belastend geworden, mensen worden ouder én de leefstijl is veranderd. Veel gepensioneerden doen vrijwilligerswerk en er zijn organisaties die daar bijna volledig op draaien. Neemt niet weg dat toen bejaardenhuizen een mooie oude dag konden waarborgen. Op de oude foto is het bejaardenhuis en verzorgingshuis Schuttersveld nog volop in aanbouw. Het verzorgingshuis werd in gebruik genomen en begin 1969 kwamen de eerste bewoners. Mevrouw A. van Houdt uit Venray en Dhr. N. Hubers uit IJsselstein werden door toenmalig voorzitter van de Stichting Bejaardencentrum Venray, Dhr. E. Knoet welkom geheten. Verzorgingshuis Schuttersveld bestond uit 97 1-persoons kamers en 8 2-persoons kamers. Het naastgelegen bejaardencentrum werd later geopend en zat snel na de opening vol met gepensioneerden uit Venray of omgeving.

Het verzorgingshuis Schuttersveld heeft intussen een geheel andere functie gekregen. Er zijn 35 kompaswoningen in gerealiseerd waarin onder anderen jongeren, statushouders, uitstromers uit de gezondheidszorg voor 2 tot 5 jaar onderdak hebben. Een geheel andere functie van dit gebouw dus. Met de huidige woningkrapte, het hoge aantal bejaarden wat vereenzaamd, was een bejaardenhuis zo slecht nog niet maar de opzet zou dan wel een update kunnen gebruiken.

Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas, weekbladen en het Genealogisch Archief van de gemeente Venray inzien.