Dorpsraad steunt verlengen noodopvang

OOSTRUM | Dorpsraad Oostrum gaat akkoord met verlenging van de noodopvang voor asielzoekers in de Evenementenhal op De Hulst in Oostrum. 


Nadat op 12 september het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) bij de gemeente per brief een verzoek tot verlenging had ingediend, werd de mening van de dorpsraad hierover gevraagd. Venray geeft aan de opvang het liefste in de grote hal op het Oostrumse bedrijventerrein te willen voortzetten, als ondernemer Harry Maessen als eigenaar en verhuurder daar ook het groene licht voor geeft. De opvang, waar maximaal 350 mannen kunnen worden opgevangen, sluit volgens afspraak op 22 oktober. Het contract met het COA, dat de Oostrumse noodopvang coördineert, is voor een half jaar afgesloten. De dorpsraad laat weten de indruk te hebben dat de opvang vanuit het perspectief van Oostrum soepel verloopt. 'We hebben geen signalen gekregen van misstanden en er zijn weinig incidenten. Daarom denken we dat verlenging, bijvoorbeeld met nog eens een half jaar, geen probleem moet zijn'. Of het COA zich aan dezelfde voorwaarden en afspraken wil en moet houden, zoals die nu ook gelden, is nog niet bekend.

De dorpsraad heeft wel enkele verzoeken en tips: 'Het is belangrijk dat er tijdens de koude wintermaanden voldoende mogelijkheden zijn voor ontspanning in de opvang, zoals uitbreiding van de fitness- en tafeltennisfaciliteiten die er al zijn. Een betere buitenverlichting is praktisch, zodat bij goed weer ’s avonds ook in de openlucht kan worden gesport'. Mocht de hal niet meer beschikbaar zijn, dan zal het COA naar een andere locatie binnen Venray uit willen wijken. De dorpsraad kan zich voorstellen dat het COA in dat geval zijn oog op Paschalis aan de Wanssumseweg laat vallen. Op voorhand laat de dorpsraad het gemeentebestuur weten het voormalige klooster daarvoor niet geschikt te vinden. Donderdag 29 september komt de klankbordgroep van de noodopvang, destijds in verband met de komst van de asielzoekers opgericht, weer bij elkaar. De verlenging van de noodopvang zal ongetwijfeld een agendapunt zijn.