'Driekwart jaar een bende'

WANSSUM | Rein Blaauw, projectleider bij de gemeente Venray, liet er vorige week woensdag in dorpshuis De Zandhoek geen misverstand over bestaan toen hij aankondigde dat 10 oktober wordt gestart met de aanleg van de Groene Loper. "Het wordt een bende in Wanssum." Volgend jaar juni hoopt hij dat het werk, dat door Infrascoop uit Cuijk wordt uitgevoerd, klaar is.


Wanssum is maar amper bekomen van het mega-project Mooder Maas, dat vorig jaar zomer officieel werd afgesloten, of een nieuw omvangrijk project staat het dorp te wachten: de metamorfose van de doorgaande wegen Brugstraat en Venrayseweg. Die moet uitmonden in de Groene Loper, waar voetgangers en fietsers zich veilig kunnen voelen, autoverkeer aan banden wordt gelegd en vrachtwagens en landbouwverkeer zo veel mogelijk worden geweerd. Voor Wanssum, dat al een heel ander aanzien heeft gekregen, betekent dit plan de punt op de i.

Voordat het zover is, gaan de handen uit de mouwen. "Heel Wanssum gaat er last van krijgen", zei Blaauw. "Omleidingen, modder, sluipverkeer, ergernissen. Laten we hopen op een zachte winter, want de aannemer wil vooruit. Infrascoop deed al meer werk in Venray. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen." In de aanloop was het passen en meten. Dat had voornamelijk te maken met de levering van bouwmaterialen. Daarbij ging het vooral over gebakken straatstenen en pvc. "Daarom was het lastig plannen", volgens Blaauw. "Want je moet wel de spullen hebben om aan de slag te kunnen." Pal na de Wanssumse kermis wordt met fase 1 gestart: dat houdt in dat de Brugstraat op 17 oktober wordt afgesloten en naar verwachting voor Kerstmis weer opengaat. Een of twee bomen moeten worden gekapt, de rest blijft staan. Begin 2023 gaat de Venrayseweg in twee fases op de schop. "Die wordt helemaal overhoop gehaald", aldus Blaauw. "Rond mei moet het daar klaar zijn, in juni is de opening. Het groen wordt pas in het najaar gepland. Het groenplan wordt nog wel aan de inwoners voorgelegd."

Op de Venrayseweg staan proefopstellingen van verkeersremmende maatregelen. "De omwonenden zijn positief", wist Blaauw te melden. Wat er met het landbouw- en vrachtverkeer gaat gebeuren, dat nu te vaak door het dorp rijdt, is nog moeilijk te zeggen. De hoop is, en daar wordt ook op ingezet, dat dat verkeer voortaan de rondweg neemt. "Nog bijna een jaar hebben we gedonder", zei dorpsraadvoorzitter Peter Zegers. "Maar dat levert wel wat op." Meer info:

www.groeneloperwansssum.nl