Wanssum koopt van bisdom Michaëlkerk voor bouw MFC


WANSSUM | De voorbereidingen op de verbouw van de Wanssumse Michaƫlkerk tot een multifunctioneel dorpshuis (MFC) lopen voorspoedig. In overleg met het bisdom is besloten het gebouw aan te kopen waardoor de kerk aan de eredienst wordt onttrokken, met de financiƫn voor realisatie van het project lijkt het goed te gaan komen en er wordt al stiekem met een schuin oog gekeken naar juni 2024. Dan wordt het lintje bij het MFC doorgeknipt, mits alles op rolletjes blijft lopen.


Door Henk Baltussen


Er moet nog veel overleg worden gevoerd en werk worden verzet, maar het verhaal van Sjaak Smits van Werkgroep MFC Wanssum, vorige week woensdag in het huidige dorpshuis De Zandhoek, straalde positiviteit uit. Duidelijk is geworden dat het bisdom het gebouw aan 'Wanssum' wil verkopen. "Dat komt goed uit", zei Smits, "want de provincie eist volledig eigendom om subsidie te kunnen verstrekken." Het aankoopbedrag is nog niet bekend. Een eerdere schatting gaf 184.000 euro aan. Maar omdat het bisdom bij verkoop enkele bedingingen vastgelegd wil zien (bijvoorbeeld geen seksclub of casino in de kerk), zal volgens Smits dat bedrag nog zakken.


Drie miljoen euro 

Nu toch het geld ter sprake komt, het rekenplaatje laat op papier zien dat de begroting zowat rond is. De totale investeringskosten worden op drie miljoen euro geraamd. Twee derde van dat bedrag neemt de gemeente voor haar rekening in het kader van Schoon door de Poort, een gemeentelijk project om alle dorpshuizen te verzelfstandigen. De toenmalige gemeente Meerlo-Wanssum legde al eens 350.000 euro opzij voor een nieuw dorpshuis. Dat geld ging mee naar de gemeente Venray toen Meerlo-Wanssum in 2010 bij Venray werd gevoegd. Door giften van de dorpsraad en fondsen en het uitgeven van obligaties wil de werkgroep het gat verder dichten. De verkoop van de huidige dorpshuislocatie voor woningbouw (De Zandhoek en de grond zijn van de stichting) brengt eveneens geld in het laadje. Hoeveel, dat kan Smits moeilijk zeggen. Dan ligt er nog een provinciale subsidieregeling van maximaal zes ton klaar, waarvan een ton is bedoeld voor verduurzaming van het gebouw. "Voor dat geld voldoen we aan bijna alle voorwaarden", legde Smits zijn gehoor in De Zandhoek uit. "We zijn nog geen eigenaar van het gebouw, maar dat gaat goed komen. En we moeten voor 15 december volgend jaar de vergunningen binnen hebben." Er zit wel een 'maar' aan het hele verhaal, stelde Smits. "Niemand kan nu zeggen hoe de prijzen dan liggen." 


School Blitterswijck 

In de voorlopige begroting zijn niet inbegrepen de investerings- en inrichtingskosten van het MFC en de gymzaal, die in de grote ruimte van de kerk komt. Dat bedrag staat nu op 170.000 euro. "Dat gaat wel oplopen", verwacht Smits. De exploitatiekosten laten ook zwarte cijfers zien. Smits: "Normaal houden we zo'n 9000 euro over. Maar de school van Blitterswijck wil in Wanssum komen sporten. Dan komen we op 14.000 euro in de plus te zitten. Maar hoe zit het dan met de energiekosten? Nul op de meter is wel de bedoeling."

Nog heel wat puzzels moeten worden gelegd. "Met de wethouders Jan Jenneskens en Daan Janssen hebben we in elk geval een prima gesprek gehad", zegt Smits. In oktober komt wethouder Janssen naar Wanssum, in december komt de gemeenteraad op bezoek.