De versierde 6-cilinder uit 1918 van Handrie Esser voor het toenmalige hotel De Gouden Leeuw.
De versierde 6-cilinder uit 1918 van Handrie Esser voor het toenmalige hotel De Gouden Leeuw. Foto: eigen foto

Koninklijk jubileum

Venray | Wie een klik heeft met oude tradities, het koninklijk huis en pracht en praal heeft afgelopen dagen zijn hart kunnen ophalen. Allereerst was daar het overlijden van Koningin Elisabeth II. Met veel pracht en praal werd haar uitvaart op diverse zenders in binnen en buitenland uitgezonden. 


Het ritmische trage gemarcheer door de rouwstoet trok je als het ware de bezinning in, je kon er niet omheen. Tegelijkertijd realiseer je je dat dit in Nederland niet mogelijk is. Prinsjesdag afgelopen dinsdag liet dan ook een héél ander beeld zien en het respect voor het koninklijk huis had dan ook een heel andere uitstraling. De maatschappelijke onzekerheid die er heerst (denk aan stikstofbeleid, torenhoge gasprijzen waardoor veel gezinnen in de financiële komen, de problemen rondom asielzoekers etc.) zorgen voor onrust. Deze onrust kreeg op deze Prinsjesdag een gezicht in de vorm van protesten. En dan te bedenken dat Koning Willem Alexander “slechts” de boodschapper is die het regeringsbeleid voorleest. De oude foto hierboven uit 1923 is gemaakt in het kader van het 25-jarig jubileum van koningin Wilhelmina (1880-1962). De versierde 6-cilinder uit 1918 van Handrie Esser uit de Grotestraat is gefotografeerd voor het toenmalige hotel De Gouden Leeuw. Een feest comité, bestaande uit 11 bekende Venraynaren (alleen mannen!) zette zich in om geld in te zamelen voor een nationaal cadeau; geld inzamelen voor de restauratie van het koor van de Nieuwe Kerk in Delft, de kerk waarin zich de grafkelder van het koningshuis bevindt. In de auto zitten v.l.n.r.; Hubert Janssen (hotelhouder), dr. Herman Sala, veearts, J. Knapen, postdirecteur, onderwijzer Hubertus Kraaykamp en achter het stuur Piet Maesen. De naast de chauffeur zittende persoon is onbekend.

Of de troonrede de gemoederen tot bedaren kan brengen en mensen helpt om uit de zorgen te komen zullen we moeten afwachten. Een ding is zeker. Zoals de Engelsen afgelopen maandag beleefden zal het hier in Nederland nooit worden maar ook daar piept en kraakt het en neemt maatschappelijke onzekerheid toe. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en weekbladen inzien.