Vervolg pagina 5

Antennes moeten voor Vredepeel uit hoogspanningsmast

Vredepeel | De nieuwe mast bij de Beekweg is noodzakelijk, omdat de antenne-opstelling in de nabijgelegen hoogspanningsmast niet meer voldoet, zo laat de KPN in de onderbouwing van de vergunningaanvraag weten.


De apparatuur in die mast bij de Beekweg kan volgens KPN niet meer gemoderniseerd worden, omdat de hoogspanningsmast niet sterk genoeg is om de grotere antennes te dragen die nodig zijn om het 2G-, 3G- én 4G-signaal te verspreiden. Bovendien, zo stelt KPN, is de combinatie van antennes ten behoeve van mobiele telecommunicatie en hoogspanningsmasten in de praktijk onwerkbaar. Tijdens de aanleg, het onderhoud en het reageren op storingen door de technici moet de hoogspanningsmast worden uitgeschakeld. De werkzaamheden mogen alleen verricht worden onder toezicht van medewerkers van de eigenaar van de hoogspanningsmast. Mobiele telecommunicatie heeft echter geen prioriteit van de hoogspanningsnet-eigenaar. Dat betekent dat uitschakelen van het hoogspanningsnetwerk bijna een onmogelijkheid is. De kwaliteit van mobiele diensten in de omgeving blijft daardoor achter bij het gewenste niveau, zegt KPN.


Vredepeel is met mobiele telefonie afhankelijk van de antennes in de hoogspanningsmast aan de Beekweg. De enige oplossing om de kwaliteit van de mobiele diensten in Vredepeel te waarborgen is het plaatsen van een nieuwe vrijstaande mast, laat KPN weten. En ook dat eventueel andere mobiele aanbieders de mogelijkheid krijgen hun apparatuur in die nieuw te bouwen mast te plaatsen. Dat laatste (site sharing) is overigens een wettelijke verplichting.

Een andere voorwaarde voor een goede ontvangst is dat een mast voldoende hoogte moet hebben. KPN zegt dat in de omgeving van de Beekweg geen geschikte gebouwen staan, zodat de bouw van een nieuwe mast noodzakelijk is, om de dekkingsgraad voor Vredepeel te blijven waarborgen. Bomen of andere hoge bebouwing mag het signaal niet storen. Daarom is het volgens KPN belangrijk dat het bepalen van de nieuwe locatie voor de te bouwen mast zorgvuldig dient te gebeuren.  


Het mobiele netwerk wordt gebruikt voor allerlei toepassingen naast het traditionele bellen. De toename van het bezit van smartphones en het op afstand werken via bijvoorbeeld tablets en pc's bij burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen heeft een grote stijging van het gebruik van mobiele diensten tot stand gebracht, geeft KPN aan. Bij de vergunningaanvraag ontbreekt nog het verslag van de omgevingsdialoog, laat de gemeente weten. Onduidelijk is nog wanneer KPN met de bouw kan starten.