Afbeelding
Foto: Persfoto

Alzheimer Café te gast in Leunen

Leunen | Onlangs was het Venrayse Alzheimer Café te gast in dorpshuis De Baank in Leunen.


Op uitnodiging van de dorpsraad had een twintigtal inwoners zich aangemeld voor deze bijzondere caféavond. Deze maakt deel uit van de dorpentoer die enige tijd geleden door het Alzheimer Café is gestart. Aanleiding hiervoor was de documentaire Wei van de Horster filmmaker Ruud Lenssen die enige tijd geleden in Venray en de kerkdorpen is vertoond. Joke Halmans, coördinator van het Alzheimer Café, licht toe: “Die voorstelling heeft veel losgemaakt, ook in de dorpsgemeenschappen, en we willen daaraan gevolg geven door de dementieproblematiek ook daar meer bekend en bespreekbaar te maken.”

En met succes, want eerder was het Alzheimer Café al te gast in Merselo en in Ysselsteyn, waar de avonden druk werden bezocht. Voor Karin Peeters, lid van de dorpsraad Leunen en zelf werkzaam in de zorg, was dat aanleiding om ook in haar woonplaats een caféavond te organiseren. “Ik was verrast door de grote opkomst en de openhartige sfeer tijdens de eerdere bijeenkomsten”, verklaart ze. Ook in Leunen gingen de mensen met elkaar in gesprek over hun ervaringen, en werden ze geïnformeerd over de vele vormen van ondersteuning die in onze gemeente worden georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Peeters was ingenomen met de grote belangstelling voor de caféavond in Leunen: “De toeloop was groot, en iedereen heeft het als bijzonder prettig en vooral zinvol ervaren!” Halmans hoopt dat het succes van deze bijeenkomsten ook de andere dorpsgemeenschappen in onze gemeente zal inspireren. Zij besluit: “Dementie komt overal voor en er rust vaak nog een taboe op. Met de dorpentoer hopen wij dit thema bespreekbaar te maken om zo nóg meer ondersteuning te kunnen bieden aan degenen die met deze ziekte te maken hebben.”

Foto: Aandachtig publiek in Leunen voor het Alzheimer Café.