Foto: Gemeente Venray
Foto: Gemeente Venray Foto: Eigen foto

Ritje rondom De Peel met Van der Maat

VENRAY | Het bezoek van Christophe van der Maat, sinds 10 januari van dit jaar staatssecretaris van Defensie, aan de gemeente Venray, leverde vrijdag weinig nieuws op. Dat het stikstofdossier voor Defensie een ingewikkeld verhaal wordt om vliegbasis De Peel te kunnen heropenen, waar Van der Maat aan refereerde, was al bekend. Ook dat Defensie nog geen boerenbedrijven heeft uitgekocht om 'stikstof op te kopen' (wat Peel en Maas al eerder meldde), bevestigde Van der Maat. Wat uit bestuurlijk overleg met onder andere de burgemeesters van Venray en Gemert-Bakel en enkele gedeputeerden uit Brabant en Limburg is gekomen, is onbekend. Ook dorpsraden en COVM-vertegenwoordigers spraken met Van der Maat in zaal 't Anker in Merselo. Namens Venray was COVM-lid Jan Houba aanwezig, namens het Land van Cuijk COVM-lid Fons Opheij uit Vierlingsbeek. 


Door onze redactie


Van der Maat (geboren in Nieuw-Bergen) maakte met onder andere bestuurders en ambtenaren een bustour langs enkele bedrijven in de buurt van De Peel. De bus stopte bij rundveebedrijf Manders in Milheeze, dat vlak bij de start- en landingsbaan ligt. Manders liet al eerder weten dat zij veel last gaan ondervinden van de straaljagers. Ook werd halt gehouden bij het nieuwe legkippenbedrijf Yverde aan de Peelweg in Ysselsteyn. De dieren lopen daar vooral buiten, op ongeveer anderhalve kilometer verwijderd van het vliegveld.

Ook werd met een vertegenwoordiger van Staatsbosbeheer in Deurne gesproken. In 't Anker praatte de delegatie onder andere met Theo Kooter (Dorpsraad Vredepeel) en Arno Poels (Dorpsraad Merselo). In Merselo ziet ongeveer 80 procent van de inwoners heropening van De Peel niet zitten, in Vredepeel is dat percentage beduidend lager. Geluidshinder veroorzaakt door de F-35-toestellen is de rode draad waar tegenstanders, die er ook in Merselo bij waren, tegen in het geweer komen. Op dit moment is Defensie druk bezig de gevolgen in kaart te brengen met het oog op de uitstoot van stikstof bij reactivering van de vliegbasis, liet Van der Maat weten. Eind dit jaar hoopt hij hierover meer te weten. 


Burenmailing

Jan Houba, COVM-lid namens de inwoners van Venray en de dorpsraden, is al vanaf het eerste moment dat duidelijk werd dat Defensie De Peel wil heropenen, een kritisch volger van het proces. Tegenover Van der Maat was dat net anders. "Ik heb hem laten weten dat ik me al jaren erger aan de gebrekkige communicatie met en van Defensie. Met de komst van de burenmailing is daar wel verbetering in gekomen, maar niet alles loopt altijd zoals het zou moeten. In juli heb ik daarover een aangetekende brief gestuurd aan de minister van Defensie en de secretaris-generaal van Defensie. Bewust ben ik hoog in de boom geklommen om aandacht te krijgen." Houba kreeg nog geen reactie en vroeg Van der Maat of hij nog wat kan verwachten. Tevens gaf Houba blijk van zijn ergernis over het afhandelen van klachten door Defensie. "Van burgers hoor ik nogal eens de klacht dat niet voldaan wordt aan het verzoek om te worden teruggebeld. Daarnaast is het ergerlijk dat na de klachtmelding de reactie vaak een schriftelijke standaardreactie is. Er wordt niet ingaan op de concreet ingediende klacht. Ik noem dit een koud en kil gerobotiseerd systeem. Dat werkt voor burgers averechts." 

Opheij, die namens de Land van Cuijkse inwoners COVM-lid is, onderstreepte de woorden van Houba. "De communicatie naar de burgers toe en de afhandeling van klachten over vlieglawaai moet beter, heb ik Van der Maat laten weten. "Aan de orde kwam ook dat de belevingsvlucht medio oktober realistisch en betrouwbaar moet zijn." Opheij pleitte daarom voor een onafhankelijke geluidmeting. Dat deden eerder ook al tegenstanders van de heropening van vliegbasis De Peel. Hij wees ook op de cumulatie van de twee vliegvelden Volkel en De Peel) waarmee de gemeente Land van Cuijk en deels ook Venray wordt geconfronteerd. Opheij: "Ik vroeg waarom niet beter naar alternatieven wordt gekeken? Ook omdat De Peel op dit moment niet meer voldoet als vliegbasis. Gewezen is op de zorgen die de inwoners zich maken over de gevolgen van reactivering van de Peel. De staatssecretaris heeft onze zorgen aangehoord, maar gaf aan dat hij met de opdracht zit om geluidsruimte voor Defensie in te vullen en dat dit alleen nog kan in De Peel."

Foto: Staatsecretaris Christoph van der Maat in de bus in gesprek met burgemeester Leontien Kompier (midden) en Limburgs gedeputeerde Lia Roefs. Foto: gemeente Venray. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding